Casimir II van Teschen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Casimir II van Teschen
1448-1528
Hertog van Teschen
Periode 1477-1528
Voorganger Przemyslaw II
Opvolger Wladislaus III Adam
Vader Bolesław II van Teschen
Moeder Anna
Dynastie Piasten

Casimir II van Teschen (1448-13 december 1528) was een zoon van hertog Bolesław II van Teschen en Anna. Na de dood van zijn vader werd hij opgevoed door zijn oom Przemyslaw II van Teschen.

In 1460 kreeg hij van zijn oom de stad Bielsko en de omliggende dorpen. Hij was toen 12 jaar. Toen Przemysław II van Teschen in 1477 overleed, nam Casimir de controle over van het volledige hertogdom Teschen. Zijn ooms hadden immers geen mannelijke afstammelingen.

Op internationaal gebieds, steunde Casimir II oorspronkelijk de koning van Bohemen, Matthias Corvinus. Later steunde hij meer Wladislaus II Jagiello van Polen. Casimir II verloor echter de controle over de helft van Glogau aan Jan II van Żagań en Matthias Corvinus. Na de dood van Matthias Corvinus in 1490, diende hij onder Wladislaus II Jagiello van Polen. De koning van Bohemen schonk hem het hertogdom Glogau. Op binnenlands vlak, voerde hij een hard beleid tegen het banditisme in het hertogdom. Ook op economisch gebied toonde hij zich een deskundig heerser. De steden ontwikkelden zich verder en kregen privileges van Casimir. Hij droeg in het bijzonder zorg voor zijn hoofdstad Teschen, waar hij een stadsplein oprichtte.

Casimir was gehuwd met Joanna, dochter van Victor van Podiebrad. Zij hadden twee zoons: