Castalia (gebouw)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Castalia
Het Castalia
Het Castalia
Locatie Parnassusplein 5, Vlag van Nederland Den Haag
Coördinaten 52° 5′ NB, 04° 19′ OL
Huidig gebruik Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Start bouw 1965
Opening 1967
Verbouwing 1998
Hoogte tot top 104 meter
Status In gebruik
Bouwstijl Jackblocksysteem
Architect Jan Lucas (1967) en Michael Graves (1998)
Detailkaart
Castalia (gebouw)
Castalia (gebouw)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Castalia is één van de hoogste gebouwen van Den Haag met een hoogte van 104 meter. Het gebouw maakt onderdeel uit van het Rijkskantoor de Resident alwaar het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn gevestigd.

Het gebouw stond oorspronkelijk bekend als het Transitorium, dat ontworpen was door Jan Lucas. Het werd gebouwd met het jackblocksysteem en werd in 1967 opgeleverd. In de jaren 90 van de 20ste eeuw werd het gebouw tot het skelet afgebroken en vervolgens weer herbouwd. Het vernieuwde gebouw, van architect Michael Graves, werd in 1998 geopend.

Naamgeving[bewerken]

De eerste naam van het gebouw, Transitorium, betekent doorgangshuis omdat het als tijdelijke huisvesting diende van ministeries. Sinds 1998 is de naam Castalia, genoemd naar een griekse nimf, die gerelateerd was aan de muzen, waar het Muzenkwartier naar genoemd is. Door de twee puntdaken van 35 meter hoog die er tijdens de verbouwing zijn opgeplaatst heeft het gebouw de bijnaam de "Haagse Tieten" gekregen. Deze twee uitbreidingen hebben geen functie, maar moesten het kantoorgebouw laten lijken op een groot grachtenpand.

Skyline[bewerken]

Vanuit richtingen waarvandaan de puntdaken naast elkaar zichtbaar zijn, zoals vanaf de Hofvijver, maken deze het gebouw in de skyline van Den Haag gemakkelijk herkenbaar, zelfs als silhouet. Vanuit richtingen daar haaks op is het gebouw herkenbaar door de Hoftoren ervoor of erachter (met het achterste gebouw nog gedeeltelijk zichtbaar), en door de iets hogere zijkanten.