Castanea mollissima

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
blad- en bloesem van een Chinese kastanje in de New York Botanical Garden

Castanea mollissima, ook bekend als de Chinese kastanje, is een soort kastanje afkomstig uit China, Taiwan en Korea. [1]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een bladverliezende boom die tot 20m hoog wordt met een brede kroon. De bladeren, bloesem en noot zien eruit ongeveer als de Europese tamme kastanje. De wetenschappelijke naam mollissima is afgeleid van de zacht donzige scheuten en jonge bladeren. [1] [2]

Verspreiding en habitat[bewerken | brontekst bewerken]

Chinese kastanje wordt al millennia in Oost-Azië geteeld en het exacte oorspronkelijke verspreidingsgebied is onbekend. Nu wordt de Chinese kastanje in China, Taiwan, Vietnam en Korea geteeld in productieboomgaarden.

De soort geeft de voorkeur aan volle zon en zure, leemachtige grond. [1] [2]

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer zij groeit in de buurt van andere kastanjesoorten (waaronder Japanse kastanje, C. crenata ; Amerikaanse kastanje, C. dentata ; en Europese tamme kastanje, C. sativa ), kruist Chinese kastanje makkelijk met hen om hybriden te vormen. [3]

Een voorbeeld is de Oostenrijkse kastanjecultivar 'Ecker 2', die een complexe hybride is tussen Europese, Amerikaanse en Chinese kastanje (Castanea sativa x (dentata x mollissima) ).

Chinese kastanjes zijn gedurende een lange periode geëvolueerd naast de schimmelziekte van de kastanjebast ( Cryphonectria parasitica, voorheen Endothia parasitica ), en hebben een zeer succesvolle resistentie tegen de bacterievuur ontwikkeld, waarschijnlijk meer dan welke andere soorten kastanje dan ook.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat Chinese kastanjebomen aanzienlijk verschillen in resistentie tegen bacterievuur. Sommige individuen zijn behoorlijk vatbaar, terwijl anderen in wezen immuun zijn voor de ziekte.

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

De noten zijn eetbaar en de boom wordt op grote schaal verbouwd in Oost- Azië ; Er zijn meer dan 300 cultivars geselecteerd voor de productie van noten, onderverdeeld in vijf grote regionale groepen: Noord, Yangtze River Valley, Sichuan en Guizhou, Zuid en Zuidwest.

Sommige cultivars, zoals 'Kuling', 'Meiling' en 'Nanking', hebben grote noten tot 4 cm doorsnede. De noten zijn zoet en worden door sommigen beschouwd als de allerlekkerste kastanjes.