Castell-Platja d'Aro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Castell-Platja d'Aro
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
Castellplatjad'aro.png
Castell-Platja d'Aro (Spanje)
Castell-Platja d'Aro
Situering
Autonome regio Catalonië
Provincie
Comarca
Gerona
Baix Empordà
Coördinaten 41° 49′ NB, 3° 4′ OL
Algemeen
Oppervlakte 22 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
10.567
(480 inw./km²)
Provincie- en gemeentecode 17.048
Detailkaart
Castell-Platja d'Aro (Catalonië)
Castell-Platja d'Aro
Locatie in Catalonië
Portaal  Portaalicoon   Spanje

Castell-Platja d'Aro (Spaans: Castillo de Aro-Playa de Aro) is een gemeente in de Spaanse provincie Gerona in de regio Catalonië met een oppervlakte van 21,74 km². Bij de volkstelling in 2001 telde Castell-Platja d'Aro 6806 inwoners. Inmiddels is dit aantal opgelopen tot 10.593 (2017). De gemeente is vooral bekend vanwege zijn badplaats Platja d'Aro.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Castell-Platja d'Aro is gelegen aan de Costa Brava op circa 35 kilometer ten zuidoosten van de stad Gerona. De gemeente wordt begrensd door Calonge in het noorden, Santa Cristina d'Aro in het westen, Sant Feliu de Guíxols in het zuiden en de Middellandse Zee in het oosten.

Kernen[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente bestaat uit de volgende woonkernen (inwoners op 1 januari 2011):

  • Castell d'Aro (1797 inwoners): plattelandsdorp
  • Platja d'Aro (Spaans: Playa de Aro) (7286 inwoners): toeristische badplaats
  • S'Agaró (1337 inwoners): residentiële bewoning aan zee

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente maakte deel uit van het historische land van Aro. Bij het ontstaan van de gemeenten bleef het land één gemeente. In 1858 werd de gemeente gesplitst in twee: enerzijds ontstond de gemeente Santa Cristina d'Aro en anderzijds ontstond een gemeente bestaande uit de 2 dorpen Castell d'Aro en Fanals d'Aro onder de naam Castell-Fanals d'Aro.

Platja d'Aro[bewerken | brontekst bewerken]

Platja d'Aro ontwikkelde zich vanaf de jaren '60 van een eenvoudig vissersdorp Fanals d'Aro tot de tweede belangrijkste toeristische badplaats aan de Costa Brava (na Lloret de Mar). Door de verstedelijking verschoof het centrum van Fanals naar de zee. In 1962 volgde een naamsverandering voor het dorp naar Platja d'Aro en werd Fanals een wijk in de nieuw ontstane badplaats. De heuvel Mas Nou ten westen van deze wijk werd op het einde van de jaren zestig verkaveld en er ontstond een villawijk tegen de flanken van de heuvel. Een van de pioniers was Staf Janssens van ijsroomfabriek IJsboerke samen met een aantal zakenmensen uit de buurt van Herentals. Een straatnaam in de verkaveling herinnert hieraan : Avinguda d'Herentals.

Sylvain Tack had hier in de jaren '70 eveneens een villa. Na de inwerkingtreding van het Verdrag van Straatsburg werden hier de uitzendingen van Radio Mi Amigo opgenomen.

Platja d'Aro overvleugelde al snel Castell d'Aro als de belangrijkste plaats in de gemeente. Er kwamen winkelcentra en appartementen en langs het meer dan twee kilometer lange strand werd een wandeldijk aangelegd. Het gemeentehuis verhuisde dan ook naar Platja d'Aro dat nog steeds in een versneld tempo blijft verdergroeien.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bron: INE; 1857-2011: volkstellingen
Opm.: In 1858 werd Santa Cristina d'Aro een zelfstandige gemeente

Zustersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Castell-Platja d'Aro van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.