Castella (cake)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Castella

Japanse Castella, Kasutera (カステラ) genaamd in het Japans, is een populaire honing-biscuitcake die oorspronkelijk in de 16e eeuw werd geïntroduceerd door de Portugese handelaren in het gebied van Nagasaki, waar het nu nog een lokale specialiteit is. De naam is afgeleid van het Portugese Pão de Castela, wat "brood uit Castilië" betekent.

Het verschil tussen deze Japanse honingbiscuit en de westerse biscuittaart is dat de Japanse Castella slechts gebruik maakt van vier basisingrediënten: bloem, eieren, tafelsuiker en honing. De delicate en veerkrachtige textuur komt uitsluitend van het schuimen van de eieren: er wordt geen boter, olie of een rijsmiddel zoals zout of bakpoeder gebruikt.

Traditioneel wordt Japanse Castella cake langzaam gebakken in een houten frame om een zachte, gladde textuur voor de biscuit te creëren, omdat een metalen bakpan de warmte te snel zou overbrengen en de cake te droog zou worden. Na het bakken laat men de cake afkoelen in een gesloten recipiënt om uitdrogen te voorkomen.