Castelo Branco (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Castelo Branco
Plaats in Portugal Vlag van Portugal
Vlag van Castelo Branco
Wapen van Castelo Branco
Castelo Branco (Portugal)
Castelo Branco
Situering
Gemeente Castelo Branco
Coördinaten 39° 49′ NB, 7° 30′ WL
Algemeen
Oppervlakte 169,66 km²
Inwoners
(2001)
31.242[1]
(184,1 inw./km²)
Overig
Postcode 6000
Website jf-castelobranco.pt
Foto's
Toren van het kasteel Castelo Branco
Toren van het kasteel Castelo Branco
Portaal  Portaalicoon   Portugal

Castelo Branco (IPA: [kɐʃˈtɛlu ˈβɾɐ̃ku]) is een stad (cidade, freguesia) in de Portugese gemeente Castelo Branco en telt 31.242 inwoners (2001).

De stad is bekend om de met zijde geborduurde katoenen beddenspreien, de colchas. Overal in de stad vindt men de patronen van deze colchas terug in het plaveisel van de trottoirs die uit een mozaïek van witte en zwarte stenen bestaan, wat een typisch Portugees gebruik is. Onder de bezienswaardigheden valt de Jardim do Paço Episcopal; de tuinen van het 18e-eeuwse bisschoppelijke paleis, waarin tegenwoordig een museum is gevestigd. In de nabijheid van de stad ligt het omvangrijke internationale natuurpark Parque Natural do Tejo Internacional.

Geschiedenis van Castelo Branco[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van de stad betekent letterlijk "Witte burcht". De oorspronkelijke door koning Dinis gebouwde vesting bestaat echter allang niet meer. De eerste vermelding van de stad dateert uit 1182. In deze tijd werd de naam van de stad gespeld als Castelobranco en als Castelo-Branco. De Tempeliers hebben als dank voor hun inzet tijdens de kruistochten In Castelo Branco gebied verkregen. Deze orde heeft in de 13e eeuw een kasteel gebouwd op de plek waar nu het bisschoppelijk paleis staat. In 1771, bij de oprichting van het bisdom Castelo Branco, verwierf Castelo Branco de status van stad. De stad was de hoofdstad van de oude Portugese provincie Beira Baixa.

Zie de categorie Castelo Branco (freguesia) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.