Castle Bravo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De cilindervormige bom gemonteerd in de cabine waar het tot ontploffing gebracht zal worden.

Castle Bravo was de codenaam van de eerste thermonucleaire Waterstofbom van de Verenigde Staten die op 1 maart 1954 als kernproef tot ontploffing werd gebracht op Bikini Atol van de Marshalleilanden. Castle Bravo was het meest krachtige Kernwapen dat de VS tot ontploffing heeft gebracht, met een kracht van 15 megaton. Dit rendement, veel meer dan de verwachte kracht van 4 tot 6 megaton, gecombineerd met andere factoren, leidde tot de meeste radioactive besmetting veroorzaakt door de VS.

Locatie van de Test[bewerken]

De bom zelf was een enorme cilinder met een gewicht van 10.7 ton en een afmeting van 4.56 meter in de lengte en 1.37 meter in de breedte. De cilinder was gemonteerd in een beschutte cabine op een kunstmatig eiland op een rif van Namu Eiland in het Bikini Atol.

Test en Explosie[bewerken]

Explosie van Castle Bravo met Paddenstoelwolk

Om 06:45 op 1 maart 1954 (lokale tijd), werd de Atoombom tot ontploffing gebracht.

Op het moment dat Castle Bravo tot ontploffing werd gebracht, ontstond er een enorme vuurbal van wel ruim 7 kilometer doorsnede binnen één seconde. De enorme explosie was zelf duidelijk zichtbaar vanaf het Kwajalein Atol dat 450 kilometer verderop lag. De schokgolf spreidde zich hierna meteen over het hele Atol (en verder) en vernietigde hierbij alle vegetatie van het atol en van een paar rondomliggende atollen. De schokgolf en explosie veroorzaakte een grote krater met een diameter van ongeveer 2 kilometer en 75 meter in de diepte, die nu nog steeds zichtbaar is als een grote inkeping in de linker bovenhoek van het atol. De Paddenstoelwolk die als gevolg van de explosie ontstond, bereikte binnen 1 minuut een hoogte van 14 kilometer en een diameter van 11 kilometer. Uiteindelijk bereikte de wolk een hoogte van 40 kilometer en een diameter van 100 kilometer in minder dan 10 minuten, en breidde zich uit met een snelheid van 360 km/h. Als gevolg van de schokgolf, besmette de explosie meer dan 7000 km² van het omringende gebied in de Stille Oceaan.