Castle Bravo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De cilindervormige bom gemonteerd in de cabine

Castle Bravo was de codenaam van de eerste thermonucleaire waterstofbom van de Verenigde Staten die op 1 maart 1954 als kernproef tot ontploffing werd gebracht op het Bikini-atol van de Marshalleilanden. Castle Bravo was het krachtigste kernwapen dat de VS tot ontploffing heeft gebracht, met een kracht van 15 megaton. Dit rendement, veel meer dan de verwachte kracht van 4 tot 6 megaton, gecombineerd met andere factoren, leidde tot de meeste radioactieve besmetting die de Verenigde Staten ooit hebben veroorzaakt.

Locatie van de proef[bewerken]

De bom zelf was een enorme cilinder met een gewicht van 10,7 ton en mat 4,56 meter in de lengte en 1,37 meter in de breedte. De cilinder was gemonteerd in een beschutte cabine op een kunstmatig eiland op een rif van Namu-eiland in het Bikini-atol.

Proef en explosie[bewerken]

Explosie van Castle Bravo met paddenstoelwolk

Om 06.45 uur op 1 maart 1954 (lokale tijd) werd de waterstofbom tot ontploffing gebracht.

Op het moment dat Castle Bravo tot ontploffing werd gebracht, ontstond er binnen één seconde een enorme vuurbal van wel ruim 7 kilometer doorsnede. De enorme explosie was zelf duidelijk zichtbaar vanaf het Kwajalein-atol dat 400 kilometer verderop lag. De schokgolf verspreidde zich hierna meteen over het gehele atol (en verder). De schokgolf en explosie veroorzaakten een grote krater met een diameter van ongeveer 2 kilometer en 75 meter diep, die nu nog steeds zichtbaar is als een grote inkeping in de linkerbovenhoek van het atol. De paddenstoelwolk die als gevolg van de explosie ontstond, bereikte binnen een minuut een hoogte van 14 kilometer en een diameter van 11 kilometer. Uiteindelijk bereikte de wolk een hoogte van 40 kilometer en een diameter van 100 kilometer in minder dan 10 minuten, en breidde zich uit met een snelheid van 360 km/h. Als gevolg van de radioactieve wolk raakte meer dan 7000 km² van de Grote Oceaan, waaronder verschillende eilanden, besmet.