Castlefest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Castlefest
Hoofdpodium Castlefest 2009 met Valravn
Hoofdpodium Castlefest 2009 met Valravn
Algemene informatie
Datum Eerste weekend van augustus
Locatie Vlag van Nederland Lisse
Duur 4 dagen
Genre(s) Medieval/Folk/World Music
Podia Forest Stage, Village Stage, Folk Stage, Medieval Stage
Oprichter Mark, Natasja en Rob van der Stelt
Organisator Vana Events
Edities
Aantal edities 11
Eerste editie 2005
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Castlefest is een middeleeuws en fantasyfestival, dat sinds 2005 ieder jaar begin augustus wordt gehouden in de tuinen van Kasteel Keukenhof in Lisse in Nederland. Het festival duurt drie dagen, plus (sinds 2011) een openingsconcert op de donderdag voorafgaand aan het festival. Bij de eerste editie kwamen 3.500 mensen naar het evenement. Editie 2007 trok al 16.000 bezoekers en in 2011 mocht Castlefest ruim 24.000 bezoekers verwelkomen. In 2015 werd het recordaantal van 35.000 bezoekers behaald.

Entertainment en activiteiten[bewerken]

Op het festival wordt ook het Keltische oogstfeest Lughnasadh gevierd, dat rond dezelfde datum valt. Dat feest is gewijd aan de zon, die bij de Kelten werd vereerd als de god Lugh. Ter ere hiervan wordt op de zaterdagavond van het festival een Wickermanritueel gehouden, waarbij een grote wilgentenen pop vol met offers wordt verbrand. In 2012 was de Wickerman een beeld van Gaia, de moedergodin.

Het terrein van het kasteel wordt aangekleed als een levensechte middeleeuwse stad met een uitgebreide markt en oude ambachten als smeden, beeldhouwen en leerbewerken. Ook het dagelijks leven wordt vormgegeven: bezoekers worden uitgenodigd zich middeleeuws te kleden, deel te nemen aan workshops als vilten en ook te proeven van wicca- en Keltische rituelen. Kinderen kunnen zich uitleven tijdens de kinderbattle, geschminkt worden en naar de ridderschool gaan waar ze tot ridder worden geslagen. Ook zijn er diverse andere acts, zoals vuurvreters en is er gelegenheid om aan (live) roleplaying te doen. Sinds 2012 is er een nieuw gedeelte toegevoegd aan het terrein. Met dit nieuwe terrein is de totale oppervlakte van het festival bijna verdubbeld. "De nieuwe plantage" heeft in 2012 ook gediend als nieuwe hoofdingang naar het terrein waardoor er sinds dat jaar twee in- en uitgangen zijn.

Podia en openingsconcert[bewerken]

Vanaf de eerste editie in 2005 heeft Castlefest altijd een groot podium gehad. Hierop worden bands geprogrammeerd die toonaangevend zijn in de scene, waaronder Omnia, de "huisband" van het festival. In 2008 kwam er een extra podium bij, om ook kleinere bands te kunnen laten spelen. In 2011 kreeg Castlefest voor het eerst vier podia, waarop een keur aan middeleeuwse, folk- en paganmuziek is te beluisteren.

Muziekpodia[bewerken]

  • Forest Stage - grootste van de podia, voor de hoofdacts en openingsconcert
  • Village Stage - op één na grootste, middelgrote tot grote acts
  • Folk Stage - klein podium, voor beginnende bands
  • Meadow Stage - klein podium, voor beginnende bands

Openingsconcert[bewerken]

Sinds 2011 wordt het festival op donderdagavond al geopend door een grote band. In 2011 was dat Corvus Corax met een uitvoering van hun populaire Cantus Buranus (geïnspireerd op de Carmina Burana), waaraan ook door een koor en een orkest werd meegewerkt. Deze show heeft al eerder voor veel lovende reacties gezorgd op o.a. de festivals Lowlands en Wacken. In 2012 mochten Wardruna en Stellamara het festival openen. In 2013 opende Pater Moeskroen en Rapalje. Scrum sloot de eerste avond af.

Festivalcamping[bewerken]

Ten behoeve van meerdaagse festivalgangers voorziet Castlefest sinds 2011 in een eigen kampeergelegenheid naast het festivalterrein.

Externe links[bewerken]