Catalunya en Miniatura

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Panorama van Catalunya en Miniatura

Catalunya en Miniatura is een miniatuurpark in Torrelles de Llobregat, op ongeveer 17 km van Barcelona. Het park werd in 1983 geopend en is een van de grootste miniatuurparken ter wereld.[1] Het park telt 147 maquettes van gebouwen in Catalonië en alle belangrijke werken van Antoni Gaudí.

Geschiedenis[bewerken]

Het idee om een miniatuurpark op te richten in Cataluña kwam van de heer Joh. A. Lorijn (die ook andere miniatuursteden in Europa gebouwd heeft, waaronder Mini-Europe in Brussel).[bron?] Na een bezoek van de heer Fernando de Ercilla Ayesterán (oud burgemeester van Castelldefels bij Barcelona) aan Madurodam wilde deze ook als aandeelhouder betrokken zijn in het project.[2] Het beheer van het project Catalunya en Miniatura begon in 1981 en de eerste steen werd op 6 mei 1983 gelegd door de burgemeester van Torrelles, de toenmalige president van de Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol i Soley en de toenmalige regionale minister van Werkgelegenheid, Joan Rigol, die uit Torrelles kwam.[3] Hetzelfde jaar nog opende het park zijn deuren. Enige tijd later was meer financiering nodig voor uitbreiding, waarop de heer Fernando de Ercilla Ayesterán alle aandelen heeft bemachtigd en het Park verder heeft geëxploiteerd.

In juni 1985 legde Nicolau Casaus, vicepresident van FC Barcelona, de eerste steen van de maquette van Camp Nou en het Mini Estadi.[4]

Technische gegevens[bewerken]

Catalunya en Miniatura beslaat een oppervlakte van 60.000 vierkante meter, waarvan 35.000 bestaat uit maquettes en 25.000 voor parkeerplaatsen en overige diensten beschikbaar is. De bezoekers kunnen één route volgen, waar de maquettes op volgorde van comarca te vinden zijn. Bij de maquettes bevindt zich zo'n 5.000 m2 aan grasvelden, 4.500 planten, 450 bomen, 600 bonsais, 35 palmbomen en meer dan 3.000 seizoensbloemen. Verder zijn er watervallen, fonteinen en meren met in totaal 400 ton aan rotssteen. Tegenwoordig is er ook een treintje dat de bezoekers door het park rijdt.[5]

De maquettes voor de stad Barcelona zijn op een schaal van 1:33 gemaakt en de overige maquettes op een schaal van 1:25. Dit nauwkeurige werk kost veel tijd. Zo werd er aan de maquette van de Sagrada Familia 5.000 uur gewerkt door drie specialisten en aan Camp Nou 4.000 uur door drie specialisten.

Lijst van gebouwen en objecten[bewerken]

Stad Barcelona[bewerken]

Provincie Barcelona[bewerken]

Provincie Gerona[bewerken]

Provincie Lerida[bewerken]

La Seu Vella, Kathedraal van Seu d'Urgell, Sint-Andreas kerk in Oliana en Sint-Clement kerk in Coll de Nargó, Col·legiata de Sant Pere in Ponts, Sint-Maria kerk in Balaguer, Kasteel van Floresta, Klooster van Vallbona de les Monges, Granja Castelló de Mollerussa, Universiteit van Cervera, Skistation van de Port del Comte, ruïnes van het Kasteel van Sort, Sint-Maria kerk in Talló (Bellver de Cerdanya) en de romaanse kerken van la Vall de Boí.

Provincie Tarragona[bewerken]

Referenties[bewerken]