Catechese

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Catechese (Lat. catechesis, Gr. katèchèsis [mondeling onderricht]) betekent godsdienstonderwijs[1]. Historisch gezien gebeurde dit vaak in de vorm van vraag en antwoord met behulp van een catechismus. Degene die onderricht geeft noemt men een catecheet. In de catechese is er ruimte voor dialoog tussen de leerling en de catecheet.

Katholieke Kerk[bewerken]

In de Katholieke Kerk gaf het Concilie van Trente een belangrijke impuls aan de catechese. Voor het uitreiken van de Eerste Communie en voor het toedienen van het Heilig Vormsel krijgen de kinderen en catechumenen een belangrijke periode van catechese. Sinds de apostolische exhortatie Catechesi Tradendae (1979)[2] maakt men een onderscheid tussen gewoon godsdienstonderwijs en catechese. Een voorbeeld van catechese ontstaan in de Katholieke Kerk die vervolgens onder protestantse kerken is verbreid, is de Catechese van de Goede Herder.

Protestantisme[bewerken]

De catechese, ook wel catechisatie genoemd, is ook een bekend verschijnsel in het protestantisme. De leer van deze Kerken is te vinden in de Bijbel. De boodschap van de Bijbel wordt in de prediking naar voren gebracht. De catechese is naast de prediking ook een manier om de leer van de Kerk over te dragen. Veelal wordt de catechese gegeven aan de jongeren van de gemeente. Vaak vindt de overdracht van de leer plaats in kleinere groepen van 10 tot circa 30 personen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]