Catfish Rising

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Catfish Rising
Album van Jethro Tull
Uitgebracht september 1991
Opgenomen winter en lente 1991, Ian Andersons privéstudio en Woodworm Studios te Oxfordshire Cotswolds
Genre progressieve rock
Duur 60:23
Label(s) Chrysalis Records (NL)
Producent(en) Ian Anderson
Chronologie
1989
Rock Island
  1991
Catfish Rising
  1991
Jethro Tull In Concert
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Catfish Rising is een album van de Britse progressieve rockband Jethro Tull, uitgebracht in 1991.

Opvallend was dat bij het uitbrengen niemand meer wist in wel hokje Jethro Tull gestopt moest worden. Het stond namelijk gelijktijdig zowel in de folkrock chart als hardrock chart in de top 10.

Het album is de laatste van de hardrock-trilogie (Crest Of A Knave, Rock Island en Catfish Rising). Ook wordt het wel een heavy-blues album genoemd, omdat het naast hardrock ook redelijk veel blues-invloeden bevat.

Anekdote over Roll Yer Own[bewerken]

Het nummer Roll Yer Own gaat over masturbatie, meer specifiek over vrouwelijke masturbatie. In 1991 had Ian Anderson (de voorman van de band) een gastoptreden in een Amerikaanse radio show, genaamd Upclose. Deze show is overigens in gelimiteerde oplage uitgebracht op CD. In deze show vertelt Anderson een opvallende anekdote.

Hij was in een nogal benarde positie gebracht een paar week daarvoor, waar hij in een radioshow van BBC 2 te gast was. Een radiostation, zoals Anderson het omschrijft "more aimed at, dare I say, and I hate to say the word: housewives". De gastvrouw van de show, Gloria Hunniford, wilde niet dat Anderson het nummer This Is Not Love speelde, omdat dat eigenlijk een hardrocknummer is, en niet bij haar programma past. Daarom stelde zij voor dat Anderson het popliedje Roll Yer Own zou spelen. Toen vroeg zij Anderson iets over het nummer te vertellen. Hij probeerde de uitnodiging af te slaan door "frantic signs from the other side of the microphone" te maken, en te zeggen dat hij beter gewoon kon gaan spelen. Maar mevrouw Hunniford bleef aandringen en werd een beetje geïrriteerd dat Anderson niet iets wilde vertellen over het nummer. Toen zei hij uiteindelijk: "Gloria, I'm sorry, but you give me... I'm desperately searching for every word in my vocabulary to avoid using the words 'female masturbation' live on BBC radio this time of the day." Ze werd kwaad en schreeuwde: "What! Get out of the studio!" Zo werd Anderson de studio uitgezet, ondanks dat hij gedwongen werd dit onderwerp aan te snijden.

Nummers[bewerken]

 1. This Is Not Love
 2. Occasional Demons
 3. Roll Yer Own
 4. Rocks On The Road
 5. Sparrow On The Schoolyard Wall
 6. Thinking Round Corners
 7. Still Loving You Tonight
 8. Doctor To My Disease
 9. Like A Tall Thin Girl
 10. White Innocence
 11. Sleeping With The Dog
 12. Gold-Tipped Boots, Black Jacket And Tie
 13. When Jesus Came To Play
 14. Night In The Wilderness¹
 15. Jump Start (live)¹

¹Bonus nummer op de Digitaal 'Remastered' Versie.

Line-up[bewerken]

 • Ian Anderson (dwarsfluit, mandoline, elektrische mandoline, elektrische gitaar, akoestische gitaar, mondharmonica, percussie, zang, keyboards, drums)
 • Martin Barre (elektrische gitaar)
 • David Pegg (basgitaar, akoestische basgitaar)
 • Doane Perry (drums, percussie)

Gastmuzikanten:

 • Andrew Giddings (keyboards)
 • Foss Paterson (keyboards)
 • John 'Rabbit' Bundrick (keyboards)
 • Matt Pegg (basgitaar)
 • Scott Hunter (drums)