Catharina van Genua

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schilderij, voorstellende Catharina van Genua

De heilige Catharina van Genua, geb. Caterina Fieschi Adorno, bijg. de Apostel van het Vagevuur, (Genua, 1447 – aldaar, 15 september 1510) was een Italiaans heilige.

Zij was afkomstig van een rijke familie uit Ligurië en huwde op 16-jarige leeftijd met een edelman uit Genua, Juliano Adorno, die de eerder voorkeur gaf aan de geneugten des levens dan aan de godsvrucht. Het paar bleef kinderloos en Adorno bedreef overspel en ging ten slotte bankroet. De jonge vrouw die al als kind steeds vroom was geweest, verdroeg dit leven vijf jaar. Zij wijdde haar leven aan de verzorging van de meest noodlijdende zieken en slaagde erin ook haar man te bekeren en kreeg vele visioenen, onder meer over het vagevuur.

Catharina werd in 1675 zalig verklaard door paus Clemens X en in 1737 heilig verklaard door paus Clemens XII. Haar leer is terug te vinden in twee werken: "Verhandeling over het vagevuur" en "de dialogen". Haar feestdag is op 15 september. Zij wordt aangeroepen tegen overspel en tegen de bekoring, bij huwelijksmoeilijkheden en is de patroonheilige van de bruiden, de kinderlozen, degenen die voor hun geloof worden uitgelachen, de slachtoffers van overspel en ontrouw en van de weduwen.