Catharina Ziekenhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Catharinaziekenhuis)
Ga naar: navigatie, zoeken
Catharina Ziekenhuis
Catharina Ziekenhuis
Catharina Ziekenhuis Eindhoven
Catharina Ziekenhuis Eindhoven
Plaats Eindhoven
Land Nederland
Basisgegevens
Organisatie Stichting
Gesticht in 1843
Start bouw 1968
Opening 1973
Directeur Piet Batenburg
Website www.catharinaziekenhuis.nl
Kenmerken
Type Topklinisch opleidingsziekenhuis
Bedden 696 (in 2015)
Spoedopname Ja
Specialisatie(s) Hart-, en Vaatziekten, Oncologie, Nierziekten en Obesitas.
Architect Leo de Bever
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het Catharina Ziekenhuis is het grootste algemeen ziekenhuis van Eindhoven. Het is gevestigd aan de Michelangelolaan te Woensel. Speerpunten zijn Oncologie, Obesitas, Hart-, en vaatziekte en nierziekten. Het is een van de vier niet-universitaire ziekenhuizen die bevoegd zijn voor openhartchirurgie. Als opleidingscentrum voor artsen en verpleegkundigen heeft het nauwe banden met het academisch ziekenhuis Maastricht (azM).

Geschiedenis[bewerken]

In 1843 kwamen, op verzoek van het parochiebestuur van de Catharinaparochie te Eindhoven, een zevental religieuzen van de congregatie van de Zusters van Liefde vanuit Tilburg naar Eindhoven om er ziekenzorg op te zetten. Dit groeide in de loop der jaren uit tot het Rooms Katholieke Binnenziekenhuis. Jarenlang was dit gevestigd aan de Vestdijk, in de binnenstad, op de plaats waar zich nu de Heuvel Galerie bevindt.

Begin jaren 1960 was dit ziekenhuis verouderd en te klein. Zomer 1968 werd begonnen aan de voorbereidingen voor nieuwbouw aan de Michelangelolaan in Woensel. Het gebouw werd in de zomer van 1973 opgeleverd. In dezelfde periode was het ziekenhuis negatief in het nieuws door onenigheid binnen de afdeling thoraxchirurgie over het functioneren van een der hartchirurgen.[1] De verhuizing naar de nieuwbouw is aangegrepen om de naam te wijzigen, waarbij men koos voor de naam Catharina Ziekenhuis.

Naam[bewerken]

Het ziekenhuis is genoemd naar de heilige Catharina van Alexandrië, naamgeefster van de Catharinakerk van waaruit het initiatief tot oprichting van het ziekenhuis kwam. In de rooms-katholieke traditie geldt Catharina als beschermheilige van ziekenhuizen.

Renovatie[bewerken]

In 2010 en 2011 is het ziekenhuis gerenoveerd en uitgebreid. In 2010 waren er 696 bedden,[2] het was daarmee het grootste ziekenhuis in de regio Eindhoven.

In 2011 werd een nieuwe afdeling voor intensieve zorg in gebruik genomen. Deze afdeling is verdeeld in een Noord-gang met negen eenpersoonskamers en een Zuid-gang met zeven kamers met daarin twee bedden. Noord en Zuid kunnen strikt van elkaar worden gescheiden, zodat bij de eventuele uitbraak van een gevaarlijke bacterie de afdeling kan blijven functioneren. In 2011 werd ook het 'obesitascentrum' geopend, in dit centrum wordt de behandeling van obesitas-patiënten gebundeld.

Externe link[bewerken]

Noten en referenties[bewerken]