Cathedra Petri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Cathedra Petri
De Cathedra Petri, gezien vanaf achter het hoogaltaar van de Sint-Pietersbasiliek

De Cathedra Petri is de Latijnse benaming voor het altaar waarin het reliek van de katheder (bisschopsstoel) van de apostel Petrus (Sint Pieter), achter in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad wordt bewaard.

Een stoel in Rome werd al in de derde eeuw als de stoel waarop Petrus werkelijk had gezeten vermeld. In het gedicht Adversus Marcionem heet het:

Hâc cathedrâ, Petrus quâ sederat ipse, locatum
Maxima Roma Linum primum considere iussit[1].

De stoel is van verguld brons en was een geschenk van Karel de Kale aan de paus in 875. De Cathedra Petri werd vroeger gebruikt door de paus. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat de stoel werd gebruikt door de apostel Petrus zelf. In de Katholieke Encyclopaedie van 1909 speculeerde Anton de Waal nog over de ouderdom van de stoel en de mogelijkheid dat de stoel waarop Petrus had gezeten al direct na zijn sterven in 77 een geliefkoosde herinnering zou zijn geweest[2]. C14-datering in 1977 liet zien dat het hout van de stoel afkomstig is van een boom die na 800 nog groeide.

James Lees-Milne en een commissie van deskundigen en priesters openden de schrijn in 1977 op verzoek van Paus Paulus VI. De commissie stelde enkel vast dat de stoel "oud" was en dat de schrijn driehonderd jaar lang niet was geopend. Het natuurkundig onderzoek sloot vervolgens iedere illusie over een verband tussen stoel en apostel uit[3].

Net als de middeleeuwse reliekhouders heeft de barokke schrijn voor de Cathedra Petri de vorm van een stoel. De cathedra lijkt te zweven boven het altaar in de apsis van de basiliek, verlicht door een centraal getint venster.

Aan weerszijden van de stoel staan vier beelden van de kerkvaders van oost en west, (links) Athanasius, Ambrosius en (rechts) Johannes Chrysostomus en Augustinus. Achter de stoel is het rijkelijk versierd met goudkleurig beeldhouwwerk met onder andere engelen. In het midden zit een raam met een duif, dat de Heilige Geest uitbeeldt. Er omheen zijn stralen. Dit geheel is ontworpen door Gian Lorenzo Bernini en uitgevoerd van 1647 tot 1653.

Externe links[bewerken]