Catherine Middleton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Catherine, Prinses van Wales
1982-
Catherine, Prinses van Wales in 2016
Prinses van Wales
Periode 2022–heden
Voorganger Camilla Parker Bowles
Hertogin van Cambridge
Periode 2011–heden
Hertogin van Cornwall
Periode 2022–heden
Voorganger Camilla Parker Bowles
Hertogin van Rothesay
Periode 2022–heden
Voorganger Camilla Parker Bowles
Geboren Reading
Vader Michael Middleton
Moeder Carole Goldsmith
Partner William, prins van Wales
Kinderen George
Charlotte
Louis
Coat of Arms of Catherine, Duchess of Cambridge.svg
Wapen van Catherine als hertogin van Cambridge

Catherine, Prinses van Wales, Hertogin van Cornwall en Cambridge (geboren: Catherine Elizabeth (Kate) Middleton, Reading, 9 januari 1982) is sinds 29 april 2011 de vrouw van kroonprins William, de oudste zoon van koning Charles III.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Catherine werd geboren als Catherine Elizabeth Middleton. Zij is de oudste dochter van de Britse zakenman Michael Middleton en diens vrouw, zakenvrouw en miljonair Carole Middleton. Samen met haar jongere zus Philippa en haar broer James groeide Catherine op in het Zuid-Engelse plaatsje Bucklebury. Ze volgde middelbaar onderwijs aan een privéschool in de stad Marlborough. Net als prins William studeerde ze aan de Universiteit van St Andrews, gelegen in het Schotse Fife. Daar behaalde ze een graad in de kunstgeschiedenis.

Catherine ontmoette prins William in 2001, toen ze allebei in Fife studeerden. Op dat moment had ze al een vriend. Eind 2001 werden Catherine en prins William huisgenoten. De relatie met haar toenmalige vriend werd rond Kerstmis 2003 beëindigd. Sindsdien vormen Catherine en prins William een stel. Ze werden voor het eerst publiekelijk samen gezien in april 2004 tijdens een skitrip in Klosters. Sinds 2005 werd in de Britse pers regelmatig gespeculeerd over hun relatie.

Vanwege haar status kreeg Catherine al veel aandacht van de Britse boulevardpers. Ze werd regelmatig gefotografeerd tijdens haar dagelijkse bezigheden. In 2005 klaagde ze over mediastalking, maar ze diende geen aanklacht in tegen de paparazzi. Omdat ze destijds nog geen lid was van de koninklijke familie, kon ze bovendien geen aanspraak maken op bescherming van de Britse veiligheidsdiensten. In december 2005 publiceerde het Duitse tijdschrift Das Neue foto's van Catherines woonplaats met vermelding van haar adres.

Huwelijk en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Huwelijk van prins William en Catherine Middleton voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Kate Middleton trouwde op 29 april 2011 met William, eerste in de lijn voor troonopvolging in het Verenigd Koninkrijk. Het echtpaar heeft drie kinderen:

Titels[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds haar huwelijk is Catherine Middleton Hare Koninklijke Hoogheid de hertogin van Cambridge (Her Royal Highness The Duchess of Cambridge), en in Schotland, gravin van Strathearn (Countess of Strathearn). Sinds het overlijden van koningin Elizabeth II op 8 september 2022, hebben Catherine en William de titels hertog en hertogin van Cornwall, en in Schotland, hertog en hertogin van Rothesay, gekregen. Op 9 september 2022 maakte koning Charles III bekend dat hij Prins William en Catherine ook benoemt tot Prins en Prinses van Wales. Catherine is de eerste sinds het overlijden van Prinses Diana die die titel draagt. Sindsdien staat ze bekend als Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Wales (Her Royal Highness The Princess of Wales).

Haar andere titels zijn gravin van Chester in Engeland, en gravin van Carrick in Schotland.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Catherine, Princess of Wales van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.