Catherine Middleton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Catherine Middleton
1982
Catherine, Hertogin van Cambridge (2016)
Hertogin van Cambridge
Periode 2011 - heden
Geboren Reading
Vader Michael Middleton
Moeder Carole Goldsmith
Partner William, hertog van Cambridge
Kinderen George
Charlotte
Louis
Coat of Arms of Catherine, Duchess of Cambridge.svg
Wapen van Catherine als hertogin van Cambridge

Catherine, hertogin van Cambridge (voorheen: Catherine Elizabeth (Kate) Middleton, Reading, 9 januari 1982) is sinds 29 april 2011 de vrouw van prins William, de oudste zoon van de Britse kroonprins Charles.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Catherine werd geboren als Catherine Elizabeth Middleton. Zij is de oudste dochter van de Britse zakenman Michael Middleton en diens vrouw, zakenvrouw en miljonair Carole Middleton. Samen met haar jongere zus Philippa en haar broer James groeide Catherine op in het Zuid-Engelse plaatsje Bucklebury. Ze volgde middelbaar onderwijs aan een privéschool in de stad Marlborough. Net als prins William studeerde ze aan de Universiteit van St Andrews, gelegen in het Schotse Fife. Daar behaalde ze een graad in de kunstgeschiedenis.

Na haar academische studies werkte ze korte tijd voor de kledinglijn Jigsaw, maar ze besloot later voor het bedrijf van haar ouders te gaan werken. Omdat zij op latere leeftijd met een lid van het Britse koningshuis in het huwelijk trad en omdat zij een tiental jaar een relatie had met William alvorens zich in de echt te laten verbinden werd ze in de Britse media herhaaldelijk Waity Katie genoemd.[1]

Relatie met prins William[bewerken | brontekst bewerken]

Catherine ontmoette prins William in 2001, toen ze allebei in Fife studeerden. Op dat moment had ze al een vriend. Eind 2001 werden Catherine en prins William huisgenoten. De relatie met haar toenmalige vriend werd rond Kerstmis 2003 beëindigd. Sindsdien vormen Catherine en prins William een stel. Ze werden voor het eerst publiekelijk samen gezien in april 2004 tijdens een skitrip in Klosters. Sinds 2005 werd in de Britse pers regelmatig gespeculeerd over hun relatie.

Vanwege haar status kreeg Catherine al veel aandacht van de Britse boulevardpers. Ze werd regelmatig gefotografeerd tijdens haar dagelijkse bezigheden. In 2005 klaagde ze over mediastalking, maar ze diende geen aanklacht in tegen de paparazzi. Omdat ze destijds nog geen lid was van de koninklijke familie, kon ze bovendien geen aanspraak maken op bescherming van de Britse veiligheidsdiensten. In december 2005 publiceerde het Duitse tijdschrift Das Neue foto's van Catherines woonplaats met vermelding van haar adres.

Huwelijk en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Huwelijk van prins William en Catherine Middleton voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Kate Middleton trouwde op 29 april 2011 met William, hertog van Cambridge, tweede in de lijn voor troonopvolging in het Verenigd Koninkrijk. Het echtpaar heeft drie kinderen:

Titels[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds haar huwelijk staat Catherine Middleton bekend als Hare Koninklijke Hoogheid de hertogin van Cambridge (Her Royal Highness The Duchess of Cambridge).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Catherine Middleton van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.