Cayo Coco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cayo Coco
Eiland van Vlag van Cuba Cuba
Cayo Coco
Cayo Coco
Locatie
Land Vlag van Cuba Cuba
Eilandengroep Jardines del Rey
Provincie Ciego de Avila
Coördinaten 22° 31′ NB, 78° 31′ WL
Algemeen
Oppervlakte 370 km²
Hoogste punt 4 m boven zeeniveau
Foto's
Spiaggia cayo coco(cuba).jpg
Portaal  Portaalicoon   Caraïben


Cayo Coco
Plaats in Cuba Vlag van Cuba
Cayo Coco
Cayo Coco
Situering
Provincie Ciego de Ávila
Gemeente Morón
Coördinaten 22° 30′ NB, 78° 22′ WL
Algemeen
Oppervlakte 370 km²
Hoogte 2 - 13 m
Foto's
De damweg naar Morón
De damweg naar Morón
Portaal  Portaalicoon   Caraïben

Cayo Coco[1] is een eiland in het midden aan de noordkust van Cuba dat behoort tot de archipel Jardines del Rey. Het resorteert onder de provincie Ciego de Avila en maakt deel uit van de gemeente Morón. Een weg op een dijk verbindt het eiland met het vasteland. Cayo Coco is een bekend toeristisch pleisteroord met talrijke all-invakantie hotels.

Geschiedenis[bewerken]

Op Cayo Coco en het nabije Cayo Guillermo, spelen zich de verhalen af van Ernest Hemingway: "Eiland in de storm" en "De oude man en de zee".

Na de ontdekking van Cuba door Christoffel Columbus werd het eiland bewoond door piraten die er hun toevlucht hadden gezocht. Het was jarenlang een kleine vissersplaats. In 1988 werd een dijkweg gebouwd om het eiland te ontsluiten als toeristische bestemming. In 1993 werd er het eerste hotel, Guitart Cayo Coco (nu Blau Colonial)[2] geopend.

In 1994 en 1995 waren de hotels de scene voor aanslagen door Alpha 66. Bij de beschietingen werden geen slachtoffers gemaakt[3].

Heden[bewerken]

De dijkweg (of pedraplen in het Spaans) die Cayo Coco met het land verbindt is 27 km lang en voert door de Baai van Perros (Bahia de Perros). Er werd 3 miljoen kubieke meter steen gebruikt en de werken werden in een tijdspanne van 16 maanden voltooid. Natuurorganisaties waren gekant tegen de operatie omdat het ecosysteem zou kunnen worden aangetast doordat de vrije beweging van het brakke water werd belemmerd. Men heeft dit (gedeeltelijk) opgelost door het maken van een aantal doorgangen onder de dijk opdat het water zou kunnen circuleren.

Via kortere dijkwegen zijn vanaf hier de eilanden Cayo Guillermo en Cayo Romanao bereikbaar.

Op het eiland werd in 2002 een nieuwe internationale vlieghaven aangelegd, de Jardines del Rey Luchthaven (IATA: CCC, ICAO: MUCC). De startbaan van de oude luchthaven (Cayo Coco Aeropuerto) is vandaag onderdeel van een lokale weg. Vanaf 2005 zijn er rechtstreekse vluchten vanuit Canada.