Cecilia Capet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cecilia smeekt om de hulp van Fulko van Jeruzalem, om haar man Pons te helpen.

Cecilia van Frankrijk (1097– na 1145) was een dochter van Filips I van Frankrijk en Bertrada van Montfort. De Historia Regum Francorum Monasterii Sancti Dionysii spreekt over "Philippum et Florum et filiam unam" als kinderen van "Philippus rex [et] Fulconi Rechin Andagavorum comiti uxorem", en zegt dat de dochter huwde met "Tanchredus Anthiochenus".

Haar eerste huwelijk werd geregeld toen Bohemund I van Antiochië op bezoek was aan het Franse hof om steun te zoeken tegen Alexios I Komnenos. Zij zeilde einde 1106 tezamen met haar halfzuster Constance van Frankrijk naar Antiochië en werd vrouwe van Tarsus en Mamistra, in Cilicisch Armenië. Cecilia huwde einde 1106 met Tancred, prins van Galilea, regent van Antiochië, die in 1111 vorst van Antiochië werd. Op zijn sterfbed liet Tancred Pons van Tripoli, zoon van Bertrand van Tripoli, beloven om met haar te trouwen. Zij trouwden in 1115.

In 1133 werd Pons belegerd in zijn kasteel van Montferrand door Zengi, de atabeg van Mosoel, en Cecilia deed een beroep op haar halfbroer koning Fulk van Jeruzalem om te hulp te komen. Zengi beëindigde het beleg, maar bij een tweede beleg in 1137 werd Pons gevangengenomen en gedood. Hij werd opgevolgd door hun zoon Raymond II van Tripoli. In 1126 verkocht Cecilia de bezittingen Tarsus en Mamistra aan het vorstendom Armenië. In 1139 gaf ze het domeinlijk bezit Gibelet als bruidsschat weg. Cecilia van Frankrijk stierf na 1945 en werd bijgezet in de Heilig Grafkerk te Jeruzalem.

Kinderen[bewerken]