Kees Edelman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cees Edelman)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kees Edelman
Edelman overhandigt Mansholt een Wagenings eredoctoraat (1956)
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Cornelis Hendrik Edelman
Geboortedatum 29 januari 1903
Geboorteplaats Rotterdam
Datum van overlijden 15 mei 1964
Plaats van overlijden Wageningen
Wetenschappelijk werk
Vakgebied bodemkunde, mineralogie, petrologie, geologie en agrogeologie

Cornelis Hendrik (Kees) Edelman (Rotterdam, 29 januari 1903 - Wageningen, 15 mei 1964) was een Nederlands hoogleraar in de mineralogie, petrologie, geologie en agrogeologie. Hij was oprichter van de Stichting voor Bodemkartering en rector magnificus van de Landbouwhogeschool in Wageningen[1]. Edelmans promovendus Willem Oosting en zijn echtgenote Alida Edelman-Vlam zijn de grondleggers van de historische geografie in Wageningen.

Edelman ontwikkelde het karteren van de bodem met behulp van profielkuilen en boringen toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Bommelerwaard zat ondergedoken met enkele Wageningse studenten.

Edelmanboor[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Edelman is verbonden aan het gebruik van de grondboor in de bodemkartering. Edelman kwam op het idee om een boor te gebruiken voor zijn grondonderzoek, toen hij in Lathum een boer met een boor paalgaten zag boren. Verwezen naar een plaatselijke smid genaamd J.A. Eijkelkamp, liet Edelman daar zijn eerste grondboren vervaardigen. Deze plaatselijk smid is op termijn verder gegaan onder de naam Royal Eijkelkamp. Er waren eerder al wel grondgutsen in gebruik, maar die waren voor de meeste grondsoorten onbruikbaar of niet praktisch. De tegenwoordig in de bodemkunde wereldwijd veel gebruikte grondboor, met een doorsnede van 7 cm, wordt algemeen Edelmanboor genoemd. De lengte van de Edelmanboor is 1,20 m, volgens een van zijn studenten omdat de boor dan achter in een Volkswagen Kever paste[2]. Een variant van de boor kan worden verlengd door middel van losse verlengstukken met schroefdraad of bajonetsluiting.

Promovendi[bewerken | brontekst bewerken]

Edelman begeleidde[3] 32 promovendi. Hieronder volgt een selectie: