Cees Helder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Cees Helder (Starnmeer, 1948) is een voormalig chef-kok en voormalig eigenaar van restaurant Parkheuvel te Rotterdam. Hij was de eerste chef-kok in Nederland die drie Michelinsterren verwierf.

Loopbaan[bewerken]

Helder groeide op als boerenzoon in de polder de Starnmeer bij het dorp De Rijp. Hij volgde de opleiding brood en banket aan de LTS in Schagen. Zijn eerste Michelinster kreeg hij als chef-kok bij restaurant Villa Rozenrust. Een tweede ster volgde bij Le Chevalier in Delft. In 1986 kocht Helder het toen afgebrande Parkheuvel. In 2002 werd Parkheuvel het eerste Nederlandse restaurant dat een derde Michelinster behaalde en daarmee was Helder de eerste chef-kok in Nederland die deze eer te beurt viel.

De keuken van meesterkok Helder is gespeend van gastronomische aanstellerij. Helder vond koken een ambacht, dat vaak ten onrechte tot kunst verheven wordt. Zijn kookstijl was sober, maar zeer verfijnd. Een bekend gerecht van Helder was gegrilde tarbot met een ansjovis-mousseline.

In 2006 verkocht Helder Parkheuvel aan chef-kok Erik van Loo.

Helder was de inspirator van de in 2010 opgerichte Cees Helder-Academie.

Bibliografie[bewerken]

  • 2000. Restaurant Parkheuvel
  • 2003. Aspergeschalen 1850-1940. Collectie Juffermans, Utrecht. Functie als versiering, versiering als functie [met receptuur van o.a. Cees Helder]
  • 2004. Cees Helder. Restaurant Parkheuvel