Cees Helder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cees Helder (Starnmeer, 1948) is een voormalig chef-kok en voormalig eigenaar van restaurant Parkheuvel te Rotterdam. Hij was de eerste chef-kok in Nederland die drie Michelinsterren verwierf.

Loopbaan[bewerken]

Cees Helder is een icoon van de witte brigade. Hij was immers de eerste in Nederland die van Michelin 3 sterren kreeg toebedeeld. Helder groeide op als boerenzoon in de polder de Starnmeer bij het dorp De Rijp. Hij volgde de opleiding brood & banket aan de LTS in Schagen. Zijn eerste Michelinster kreeg hij als chef-kok bij restaurant Villa Rozenrust. Een tweede ster volgde bij Le Chevalier in Delft en ten slotte volgde de derde ster in 2002 als patron-cuisinier bij Parkheuvel Rotterdam. Helder was dus de eerste chef-kok in Nederland die de eer te beurt viel om 3 Michelinsterren te voeren.

De keuken van meesterkok Helder was no nonsens en gespeend van gastronomische aanstellerij. Helder vond koken een ambacht, dat vaak ten onrechte tot kunst verheven werd. Zijn kookstijl was sober, maar zeer verfijnd. Een bekend gerecht van Helder, zijn signature dish, was gegrilde tarbot met een ansjovis-mousseline. In 2006 hing Helder zijn koksmuts aan de wilgen en verkocht hij Parkheuvel aan chef-kok Erik van Loo, die inmiddels ook 2 sterren bij elkaar gekookt heeft.

Cees Helder is oprichter en voorzitter van Les Patrons Cuisiniers. Dit is een culinair samenwerkingsverband en een vriendenclub. De leden streven naar vakmanschap, culinaire creativiteit en een constante kwaliteit. Slechts na zich vakinhoudelijk bewezen te hebben, kan een eigenaar-kok tot deze exclusieve culinaire topclub toetreden.

Helder was ook de inspirator van de in 2010 opgerichte Cees Helder-Academie waarbij de drie horeca-opleidingen van Rotterdam met hem samenwerkte; Roc Mondriaan, Roc Zadkine en het Albeda College. De opleiding richtte zich met name op het ondernemerschap. "Een kok die goed kan koken, is nog niet per sé een goed ondernemer", volgens Helder. De opleiding had voornamelijk als doel om koks bij te scholen in het ondernemersvak.

Na het overlijden van Cas Spijkers werd Helder gevraagd als boegbeeld voor de Cas Spijkers Academie (CSA) met opleidingen heeft in Twente, Nijmegen en Breda. Deze scholen leiden culinair talent op voor het topsegment van restaurants in ons land. Cees is het boegbeeld & de inspirator van de opleiding. Hij verzorgt persoonlijk de casting voor toelating tot de opleiding, en hij examineert voor men tot diplomering overgaat. Een diploma van de CSA heeft dus letterlijk de handtekening/ goedkeuring van deze nestor van Neerlands horeca!

Bibliografie[bewerken]

  • 2000. Restaurant Parkheuvel
  • 2003. Aspergeschalen 1850-1940. Collectie Juffermans, Utrecht. Functie als versiering, versiering als functie [met receptuur van o.a. Cees Helder]
  • 2004. Cees Helder. Restaurant Parkheuvel