Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo CBR op het vroegere hoofdgebouw

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (het CBR) is een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan (zbo) in Nederland. Het CBR is door de minister van Infrastructuur en Waterstaat belast met een verkeersveiligheidstaak: het beoordelen van de rijvaardigheid en medische geschiktheid van bestuurders en de vakbekwaamheid van professionals in transport en logistiek.

Met ingang van 2013 is het CBR een rechtspersoon krachtens publiekrecht.[1] Voor deze wijziging was het CBR een stichting en een privaatrechtelijk zbo (zelfstandig bestuursorgaan). Het CBR is opgedeeld in vier divisies: Theorie, Rijvaardigheid, Rijgeschiktheid en CCV. CCV staat voor Contactcommissie Vakbekwaamheid en verzorgt de examens voor professionals in wegvervoer, binnenvaart en logistiek en toetst de theoriekennis van beroeps- en privévliegers. Op het hoofdkantoor in Rijswijk zijn de directie en de centrale, ondersteunende stafafdelingen gehuisvest. In 2013 werkten er 1180 medewerkers bij het CBR.[2] Van de 1030 fte viel 485,2 fte onder examinatoren.[3]

Getallen[bewerken | brontekst bewerken]

Alle onderstaande getallen gelden voor het jaar 2013:[4]

totaal aantal theorie-examens 646.137
totaal aantal praktijkexamens 650.338
totaal aantal medische verklaringen (EV) 547.192
omzet € 116,5 miljoen
Aantal ingeschreven rijscholen 8.177

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

25 jaar rijbewijs in Nederland Polygoonjournaal (1952)

Op 10 februari 1905 werd de Motor- en Rijwielwet van kracht. Hierbij werd een rijbewijs verplicht voor bestuurders van motorvoertuigen, maar dit werd op aanvraag afgegeven: Een rijexamen was niet nodig. Het CBR is opgericht als Centraal Bureau voor de afgifte van Bewijsstukken van Rijvaardigheid (CBBR) op 1 september 1927, door ANWB, KNAC, KNMV en BBN. Een kort praktisch rijexamen was nu verplicht. In 1935 werd de Motor- en Rijwielwet vervangen door de Wegenverkeerswet; door de Tweede Wereldoorlog duurde het tot 1950 tot het bijbehorende Wegenverkeersreglement tot stand kwam, dat onder meer bepalingen betreffende rijexamens en rijbewijzen bevat.

In 1962 werd het toenmalige hoofdkantoor op de P.C. Boutenslaan in Rijswijk in gebruik genomen. Vanaf 1991 zijn er ook regiokantoren. Het hoofdkantoor is vanaf 2008 gevestigd op de Sir Winston Churchilllaan te Rijswijk.

In 1984 werden de regels voor het rijexamen ingrijpend gewijzigd, mede gebaseerd op de Europese Rijbewijsrichtlijn. Een theorie-examen moet worden behaald voor het rijexamen wordt afgenomen, en er komen aparte examens voor rijbewijzen C, D en E. Later dat jaar werd ook het motorexamen uitgebreid. In 1993 worden ook de inname van rijbewijzen en de medische herkeuringen onderdeel van het takenpakket van het CBR. In 1996 volgden het (nieuwe) bromfietsexamen en de Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA). Meest recente ontwikkelingen in 2012 bij het CBR zijn de introductie van 2todrive (17-jarigen mogen opgaan voor het rijexamen B personenauto, maar moeten tot hun 18e jaar rijden met een coach naast zich), het alcoholslotprogramma voor zware alcoholovertredingen (promillage in het bloed 1,3>1,8) en de invoering van de 3e Europese Rijbewijzenrichtlijn op 19 januari 2013 met daarin nieuwe motorrijbewijzen.

Falende ICT-voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Het CBR is in opspraak door falende ICT-voorzieningen die de dienstverlening van deze organisatie ernstig hinderden. Op 1 juni 2009 is de hiervoor verantwoordelijke directeur opgestapt. In 2010 is nieuwe directie gestart met opstellen nieuwe strategie en een Verbeterprogramma 2011-2014. Daarin is aandacht voor het verbeteren van de prestaties, inclusief het op termijn vervangen van de ICT-systemen.[5]

Op 18 april 2019 komt het CBR opnieuw in opspraak met een falend miljoenen kostend ICT-project; dit keer is het het televisieprogramma Zembla dat een beeld van chaos schetst op de ICT-afdeling van het CBR. Mensen komen hierdoor in de problemen bij het verlengen van het rijbewijs, vooral als er een medische keuring nodig is. De minister van Infrastructuur, Cora van Nieuwenhuizen, kondigt een onderzoek aan[6] en belooft voor 8 mei 2019 een brief te sturen naar de Tweede Kamer.

Onder toezicht[bewerken | brontekst bewerken]

In februari 2019 werd het CBR onder toezicht gesteld na onder andere problemen met het behandelen van de gezondheidsverklaringen.[7] In dezelfde maand kondigde directeur Petra Delsing aan te stoppen met haar functie.[8][9]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.