Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oud Logo CBR op het vroegere hoofdgebouw
Oud logo CBR op het vroegere hoofdgebouw

Het Centraal Bureau voor de uitgifte van Rijvaardigheidsbewijzen (het CBR) is een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan (zbo) in Nederland. Het CBR is door de minister van Infrastructuur en Waterstaat belast met een verkeersveiligheidstaak: het beoordelen van de rijvaardigheid en medische geschiktheid van bestuurders en de vakbekwaamheid van professionals in transport en logistiek.

Het CBR is een landelijke organisatie met een hoofdkantoor in Rijswijk (Zuid-Holland) en (anno 2021) 54 examenlocaties. Ruim 8.000 rijscholen staan bij het CBR ingeschreven. Jaarlijks neemt het CBR ruim 1,5 miljoen theorie- en praktijkexamens en toetsen af. Er zijn meer dan 200 examenproducten. Burgers kunnen in het hele land terecht voor examens voor de personenauto, bus, vrachtauto en taxi. Maar ook voor het T-rijbewijs, de motor en bromfiets, recreatievaart, binnenvaart, matroos, piloot etc.

Het CBR is opgericht in 1927. Er werken ongeveer 1.700 mensen. Het CBR is een publieke dienstverlener die werkt volgens de principes van ‘Prettig contact met de overheid’.

Tot 2013 was het CBR een privaatrechtelijke stichting; sindsdien is CBR een gecentraliseerde publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan (zbo). CBR is volledig tariefgefinancierd.

Getallen[bewerken | brontekst bewerken]

Alle onderstaande getallen gelden voor het jaar 2019:[1]

Totaal aantal theorie-examens 686.138
Totaal aantal praktijkexamens 692.771
Gezondheidsverklaringen (GV) 772.394
Omzet € 175,6 miljoen
Aantal ingeschreven rijscholen 8.177

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

25 jaar rijbewijs in Nederland Polygoonjournaal (1952)

Op 10 februari 1905 werd de Motor- en Rijwielwet van kracht. Hierbij werd een rijbewijs verplicht voor bestuurders van motorvoertuigen, maar dit werd op aanvraag afgegeven: Een rijexamen was niet nodig. Het CBR is opgericht als Centraal Bureau voor de afgifte van Bewijsstukken van Rijvaardigheid (CBBR) op 1 september 1927, door ANWB, KNAC, KNMV en BBN. Een kort praktisch rijexamen was nu verplicht. In 1935 werd de Motor- en Rijwielwet vervangen door de Wegenverkeerswet 1935; door de Tweede Wereldoorlog duurde het tot 1950 tot het bijbehorende Wegenverkeersreglement tot stand kwam, dat onder meer bepalingen betreffende rijexamens en rijbewijzen bevat.

In 1962 werd het toenmalige hoofdkantoor op de P.C. Boutenslaan in Rijswijk in gebruik genomen. Vanaf 1991 zijn er ook regiokantoren. Het hoofdkantoor is vanaf 2008 gevestigd op de Sir Winston Churchilllaan te Rijswijk.

In 1984 werden de regels voor het rijexamen ingrijpend gewijzigd, mede gebaseerd op de Europese Rijbewijsrichtlijn. Een theorie-examen moet worden behaald voor het rijexamen wordt afgenomen, en er komen aparte examens voor rijbewijzen C, D en E. Later dat jaar werd ook het motorexamen uitgebreid. In 1993 worden ook de inname van rijbewijzen en de medische herkeuringen onderdeel van het takenpakket van het CBR. In 1996 volgden het (nieuwe) bromfietsexamen en de Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA). Meest recente ontwikkelingen in 2012 bij het CBR zijn de introductie van 2todrive (17-jarigen mogen opgaan voor het rijexamen B personenauto, maar moeten tot hun 18e jaar rijden met een coach naast zich), het alcoholslotprogramma voor zware alcoholovertredingen (promillage in het bloed 1,3>1,8) en de invoering van de 3e Europese Rijbewijzenrichtlijn op 19 januari 2013 met daarin nieuwe motorrijbewijzen.

Falende ICT-voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Het CBR kwam in opspraak door falende ICT-voorzieningen die de dienstverlening van deze organisatie ernstig hinderden. Op 1 juni 2009 stapte de hiervoor verantwoordelijke directeur op. In 2010 begon een nieuwe directie met het opstellen van een nieuwe strategie en een Verbeterprogramma 2011-2014. Daarin was aandacht voor het verbeteren van de prestaties, inclusief het op termijn vervangen van de ICT-systemen.[2]

Op 18 april 2019 kwam het CBR opnieuw in opspraak met een falend miljoenen kostend ICT-project; dit keer werd door het televisieprogramma Zembla een beeld van chaos op de ICT-afdeling van het CBR geschetst. Dit zorgde voor problemen bij het verlengen van het rijbewijs, vooral als er een medische keuring nodig was. De minister van Infrastructuur, Cora van Nieuwenhuizen, kondigde een onderzoek aan[3] en beloofde voor 8 mei 2019 een brief te sturen naar de Tweede Kamer.

Onder toezicht[bewerken | brontekst bewerken]

In februari 2019 werd het CBR onder aangescherpt toezicht gesteld, nadat de wachttijden voor een medische beoordeling flink waren opgelopen. Tot 2022 rapporteerde CBR periodiek aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. April 2022, de wachttijd voor een medische beoordeling waren al meer dan een jaar volledig op orde, verviel het aangescherpt toezicht.

Door de corona lockdowns in 2020 en 2021 moesten bijna 800.000 theorie- en praktijkexamens worden ingehaald. Dat leidde tot langere wachttijden. Sinds het vervallen van de 1,5 meter maatregel zijn de wachttijden voor theorie genormaliseerd en kunnen burgers binnen 4 weken terecht. Voor praktijkexamens duurt dat langer, ondanks veel overwerk. Door een lastige arbeidsmarkt en een hoger verzuim, is het inhalen van de achterstand een kwestie van een lange adem. Ook omdat 1/5 van de 8000 rijscholen in Nederland een slagingspercentage van 15 % heeft omdat veel rijscholen een verdienmodel hebben met leerlingen die vaker moeten afrijden.

Anno 2022 is de gemiddelde wachttijd voor het praktijkexamen 16,8 weken, voor COVID was dit 7,8 weken.[4]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.