Centraal Joods Overleg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Centraal Joods Overleg (CJO) is een samenwerkingsverband van Joodse organisaties in Nederland. Het CJO wil de belangen van de Joodse gemeenschap behartigen bij de Nederlandse overheid en binnen de Nederlandse samenleving. Het CJO is gevestigd in Amsterdam. Voorzitter is Ron van der Wieken.

Organisaties[bewerken]

De Vereniging Centraal Joods Overleg heeft zeven leden:

Elke genoemde organisatie is vertegenwoordigd binnen het CJO. Als er zaken spelen van algemeen Joods belang is het niet handig als alle Joodse organisaties ieder voor zich overleggen met bijvoorbeeld een gemeente of een overheid. In dat soort gevallen vertegenwoordigt het CJO alle organisaties en voert het overleg. Voorts bewaakt het CJO de rechten en belangen van de Joodse Gemeenschap in Nederland en treedt op als spreekbuis van deze gemeenschap. Het CJO houdt zich niet bezig met religieuze zaken.

Teruggave oorlogstegoeden[bewerken]

Het CJO heeft zich o.a. beziggehouden en houdt zich nog steeds bezig met de teruggave en verdeling van Joodse oorlogstegoeden. In 1999 en 2000 werd overeenstemming bereikt met de Nederlandse Overheid, banken, beurs en verzekeraars. Dit resulteerde in teruggave van 364,74 miljoen euro. Het ging daarbij om teruggave van Nederlands Joods bezit en niet over bijvoorbeeld vergoedingen voor het tijdens en na de oorlog veroorzaakte leed. De verdeling werd uitgevoerd door het Bureau Maror-gelden.

Externe link[bewerken]

Website Centraal Joods Overleg