Centraal Levenstestamentenregister

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Centraal Levenstestamentenregister (CLTR) is in Nederland een landelijk register waarin door (kandidaat-)notarissen wordt bijgehouden wie, wanneer en bij welke notaris een levenstestament heeft (laten) opmaken. Vanaf de oprichting ervan op 2 mei 2011 was het een papieren register, maar bestaat sinds 3 april 2013 in digitale vorm. Het register wordt beheerd door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Opname in het CLTR[bewerken]

In tegenstelling tot de situatie bij een gewoon testament, is opname in het CLTR niet verplicht en niet bij de wet geregeld. Aan de cliënt die het levenstestament laat opstellen, wordt gevraagd of die bereid is de registratie te laten uitvoeren. Doordat registratie nu digitaal wordt uitgevoerd, zijn de kosten lager geworden. Doel daarvan is dat meer cliënten tot registratie overgaan, zodat levenstestamenten gemakkelijker kunnen worden teruggevonden.

Raadpleging van het register[bewerken]

Over de inhoud van een levenstestament is bij het CLTR niets bekend; er is slechts opgeslagen bij welke notaris een levenstestament is opgemaakt. Het register is uitsluitend toegankelijk voor (kandidaat-)notarissen; niet voor particulieren. Elke notaris kan digitaal het CLTR raadplegen en het levenstestament opvragen bij de notaris bij wie het is geregistreerd, of de belanghebbenden verwijzen naar die betreffende notaris. Slechts aan direct belanghebbenden wordt informatie over de inhoud van het levenstestament verstrekt.

Zie ook[bewerken]

Externe bronnen[bewerken]