Centrale Markthallen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Centrale Markthal in 2011.
Centrale Markthal in 2011, interieur.
Hoofdingang van het Amsterdam Food Center aan de Jan van Galenstraat in 2009
De markthallen in 1973

De Centrale Markthallen, tegenwoordig Food Center Amsterdam genoemd, vormen een bedrijventerrein ten noorden van de Jan van Galenstraat in Amsterdam-West, voornamelijk gericht op de groothandel in levensmiddelen. Het terrein is bedoeld als groothandelsmarkt en is niet openbaar toegankelijk.[1]

Het terrein, dat in 1934 in gebruik werd genomen, was mede een initiatief van de Amsterdamse wethouder Monne de Miranda,[2] en had als doel de levensmiddelenvoorziening in Amsterdam te verbeteren. Voordien (van 1895 tot 1934) was de centrale (groenten)markt in de open lucht achter de Marnixstraat aan het einde van de Elandsgracht gevestigd en voor 1895 aan de Prinsengracht.[3] Tot in de jaren zeventig beschikte het terrein over een eigen spooraansluiting,[4] en tot in jaren vijftig ook werd veel groente en fruit per tuindersschuit aangevoerd.[5] Tegenwoordig vindt de aanvoer per vrachtwagen plaats. Na 1980 werd het terrein gemoderniseerd met de bouw van koelhuizen en van een abattoir en ging het complex Food Center Amsterdam heten.

De monumentale markthal[bewerken]

De centrale markthal van 1934, ontworpen door de architect N. Lansdorp, gelegen midden op het terrein, 70 bij 100 meter groot, heeft sinds 2007 de status van rijksmonument vanwege onder meer de cultuurhistorische en architectonische waarden.[6] Deze hal moet een publieksfunctie krijgen met bijvoorbeeld een overdekte dagmarkt en horecavoorzieningen. Het zuiden van het terrein wordt ontwikkeld tot woonwijk.

Op het terrein bevindt zich een gedenkteken van Hildo Krop ter nagedachtenis aan de vele Joodse kooplieden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Voorts is op een van de gebouwen een muurschildering van Keith Haring te zien.

Toekomst van het terrein[bewerken]

Na 2000 kwam de toekomst van het centrum ter discussie te staan. Uiteindelijk leidde dit tot een plan van Ballast Nedam om de bedrijven op te schuiven naar het noorden en te ontsluiten vanaf de Haarlemmerweg (de zogenaamde noordelijke ontsluiting).

Inmiddels is er het plan gemaakt voor een nieuwe woonwijk, het Marktkwartier, op het zuidelijke deel van het terrein bij de Jan van Galenstraat, waarvan de ontwikkeling startte in 2015.

Galerij[bewerken]

De Centrale Markthallen kort na de bouw.

Noten[bewerken]

  1. Food Center Amsterdam: Toegang
  2. Salomon Rodrigues de Miranda, in: P.J. Meertens et al. (red.), Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland
  3. Om de kwaliteit en toekomst van het Food Center Amsterdam, Notitie van de Amsterdamse PdvA-gemeenteraadsleden Bouwe Olij, Thijs Reuten en Zati Yurdakul, Gemeenteblad, afd. 1, nr. 129
  4. Sven Zeegers, Halfweg - Amsterdam CS, sporenplan.nl
  5. Max Arian, De buik van Amsterdam, De Groene Amsterdammer, 30 juli 1997
  6. Monumentenregister Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 526739

Externe links[bewerken]