Centric

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Centric
Oprichting 1992
Oprichter(s) Gerard Sanderink
Sleutelfiguren Gerard Sanderink[1]
Hoofdkantoor Gouda
Werknemers 4308 (2018)[2]
Omzet/jaar Gestegen € 481,743 miljoen (2019)[2]
Winst/jaar Gedaald € 9,805 miljoen (2019)[2]
Website www.centric.eu
Portaal  Portaalicoon   Economie

Centric is een Nederlands bedrijf dat diensten levert op het gebied van informatietechnologie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Gerard Sanderink begon in 1978 als zelfstandig ondernemer en richtte samen met Hans Quellhorst het succesvolle bedrijf ICT op. Een aantal jaren later besloot Sanderink een eigen koers te varen en hij startte in 1992 met de Sanderink Groep. Dit bedrijf groeide uit tot een vooraanstaand aanbieder van informatietechnologie in Nederland. Sinds 1 januari 2000 heet het bedrijf Centric: een dienstverlener met een breed pakket aan diensten en producten waardoor klanten kunnen rekenen op een totaaloplossing. De naam Centric is afkomstig van het bedrijf Centric Automatiseringsdiensten, dat in 1995 overgenomen werd van de oprichters Cok Mudde en Albert Oegema.

Per 1 januari 2003 veranderde de organisatiestructuur. Vanaf deze datum hebben de Centric-bedrijven een plek gekregen in drie nieuwe divisies: Managed ICT Services, IT Solutions en Software Engineering. Uitzonderingen zijn Centric Norway (overgenomen in april 2006) en Orqua (overgenomen in juni 2006); deze bedrijven zijn nog niet binnen een divisie gepositioneerd.

In 2005 breidde Centric zijn activiteiten uit. De organisatie acquireerde dat jaar het ingenieurs- en adviesbureau Oranjewoud en financiële dienstverlener Finance. De totale organisatie bestaat nu uit drie takken: Centric Holding (het oorspronkelijke Centric), Oranjewoud (ingenieurs- en adviesdiensten) en Finance (financiële diensten).

Strubbelingen[bewerken | brontekst bewerken]

In juli 2007 ontstonden bij de overname van de Belgische ICT-dienstverlener APEM ernstige conflicten met werknemers en vakbonden, welke strijd een eerste piek bereikte in augustus 2007 toen vermoed werd dat deze overname niet geheel regulier was verlopen.

De afsplitsing of onderverdeling van de Belgische afdeling en het drastisch uitdunnen van het topmanagement maakten veel werknemers ongerust en dreef de spanningen met de vakbonden op.

Begin januari 2008 werd Centric door de vakbonden voor de rechter gedaagd. Zowel een procedure bij de arbeidsrechtbank te Antwerpen als een bij de arbeidsrechtbank te Brussel werd in het voordeel van Centric beslist.

Rian van Rijbroek[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Rian van Rijbroek met Sanderink bevriend raakte, is er in het bedrijf een bestuurlijke chaos ontstaan. Vele leidinggevenden zijn in de loop van 2019 vertrokken. Verschillende klanten hebben ook om uitleg gevraagd over de relatie tussen Centric en de omstreden "cybercharlatan".[3]

Opstappen uitvoerende directie[bewerken | brontekst bewerken]

Begin juni 2022 stapte de complete uitvoerende directie van het bedrijf op na een conflict met Sanderink. Sanderink had Centric betrokken bij een gerechtelijke procedure in een uit de hand gelopen ruzie tussen hem en zijn ex-geliefde, tot onvrede van de drie uitvoerende bestuurders. De ruzie ontstond nadat Sanderink een relatie was begonnen met Van Rijbroek. De directie van Centric wilde een procedure tegen Sanderink aanspannen bij de Ondernemingskamer, een rechtbank voor het bedrijfsleven, maar deze stap werd geblokkeerd door drie niet-uitvoerende bestuursleden van Centric.

Omvang[bewerken | brontekst bewerken]

Dankzij autonome groei en door overnames is Centric uitgegroeid tot een van de grootste ICT-organisaties van Nederlandse oorsprong. Sinds 2005 richt de organisatie zich naast ICT-dienstverlening ook op financiële dienstverlening en, onder de naam Oranjewoud, op ingenieurs- en adviesdiensten. Ook deze twee bedrijfsonderdelen zijn sinds hun start in 2005 mede door overnames verder uitgebouwd.

Het bedrijf telde in 2018 gemiddeld genomen 4308 medewerkers en heeft vestigingen in België, Duitsland, Frankrijk, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Roemenië, Zweden en Zwitserland.[4]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]