Centullus V van Béarn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Centullus V van Béarn
-1090
Burggraaf van Béarn
Periode 1058-1090
Voorganger Centullus IV
Opvolger Gaston IV
Graaf van Bigorre
Periode 1080-1090 (samen met Beatrix I)
Voorganger Raymond II
Opvolger Bernard III
Vader Gaston III van Béarn
Moeder Adelheid van Lomagne

Centullus V van Béarn, bijg. de Jonge (gestorven 1090) was de oudste zoon van burggraaf Gaston III en Adelheid van Lomagne. Hij volgde zijn grootvader Centullus IV in 1058 op als burggraaf van Béarn. Centullus werd door zijn (tweede) huwelijk ook co-graaf van Bigorre. Centullus was bijna een soeverein vorst. Hij sloeg zijn eigen munt in de hoofdstad Morlaàs. Hij verwierf ook het burggraafschap Acqs en de gebieden Orthe en Salies van de hertog van Aquitanië, die hem vrijstelde van alle banden van vaziliteit. Hij gaf aan de verlaten stad Oloron de toelating tot herbevolking.

Centullus was een groot aanhanger van de gregoriaanse hervorming en onderhield goede betrekking met de Heilige Stoel. Hij deed talrijke schenkingen aan de kerk en begon de bouw van de kerk van Sainte Foy de Morlaàs, het eerste romaanse gebouw in Béarn. Paus Gregorius VII noemde hem een amator justitiae (liefhebber van rechtvaardigheid), defensor pauperum (verdediger van de armen) en propagator pacis (verspreider van de vrede).

Rond 1060 huwde Centullus met Gisela (Gisla), vermoedelijk een verwante, een nicht, een dochter van Bernard II van Gascogne, bij wie hij twee kinderen had: zijn erfgenaam Gaston IV, en een dochter Osquinette. De paus beval hem het huwelijk te verbreken om reden van bloedverwantschap. Centullus volgde het bevel op en bouwde als penitentie een priorij bij de abdij van Cluny.

Centullus huwde vervolgens in 1077 met gravin Beatrix I van Bigorre. Bij haar had hij volgende kinderen: Bernard III van Bigorre en Centullus II van Bigorre, die beiden graaf van Bigorre werden. Centullus huwde zijn oudste zoon uit aan Talesa, een natuurlijke dochter van Sancho V van Navarra, die het naburige burggraafschap Montaner als bruidsschat meekreeg. Door strategische huwelijken breidde Centullus zijn controle over Bigorre en Montaner uit en consolideerde hij zijn band met de kroon van Aragon. Oostwaarts diende hij in 1082 echter de wapens te kruisen met zijn buren, maar werd zwaar verslagen.

In 1079 nam Centullus deel aan een vergeefse poging Zaragoza in te nemen. In 1090 nam hij deel aan een aanval op Huesca, maar werd gedood in de vallei van de Teigne.