Cercanías Madrid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
CercaniasMadrid2018.png

Cercanías Madrid is een stadsgewestelijk treinnet rondom de Spaanse hoofdstad Madrid. Het gehele netwerk bestaat uit 13 lijnen die de stad verbinden met nabijgelegen plaatsen. Het wordt geëxploiteerd door Cercanías Renfe, dat niet alleen zijn regionale treinen in Madrid heeft rijden, maar ook in andere Spaanse en Catalaanse steden zoals het Rodalies Barcelona netwerk in Barcelona. Het netwerk werd in 2004 doelwit van terroristische aanslagen. De totale lengte van Cercanías netwerk Madrid is 339,1 kilometer. Naast de spoorlijnen van/naar Madrid is de metersporige berglijn Cercedilla - Cotos in de Sierra de Guadarrama opgenomen in het treinnet onder het lijnnummer C-9.

Lijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Station Aravaca, ten westen van de stad
Lijn Traject Lengte (in kilometers)
C-1
Príncipe Pío/Atocha/Chamartín/Aeropuerto T4
C-2
Guadalajara/Atocha/Chamartín
65,5
C-3
El Escorial/Chamartín/Atocha/Aranjuez
48,3
C-4
Alcobendas/Colmenar Viejo/Atocha/Parla
24,7
C-5
Móstoles–El Soto/Atocha/Fuenlabrada/Humanes
45,1
C-7a
Alcalá de Henares/Atocha/Chamartín/Príncipe Pío
79,8
C-7b
Príncipe Pío/Atocha/Chamartín/Colmenar Viejo
30,5
C-8
Atocha/Chamartín/Villalba
C-8a
Atocha/Chamartín/El Escorial/Santa María de la Alameda
79,1
C-8b
Atocha/Chamartín/Cercedilla
66,1
C-9
Cercedilla/Cotos
18,2
C-10
Villalba/Príncipe Pío/Atocha/Chamartín/Tres Cantos
79,1

Tarieven[bewerken | brontekst bewerken]

Het bovengrondse station van Cantoblanco-Universidad

De Cercanías is onderdeel van het Spaanse Consorcio Regional de Transportes de Madrid en heeft zijn eigen zonesysteem.

In de tabel staan de zone en de prijs die men daarvoor moet betalen. (van het centrum af)

Zone Prijs
0 en/of A 1,55
B1 1,50
B2 2,15
B3 2,80
C1 3,35
C2 4,40

Nieuwe Noord-Zuidverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Om de bestaande Noord-Zuidverbinding tussen Chamartín en Atocha, die door zowel langeafstandstreinen als de Cercanías wordt gebruikt, te ontlasten, is een tweede spoortunnel aangelegd. Wel heeft het zware kritiek gekregen vanwege twee nieuwe stations. De twee nieuwe stations zijn Sol dat ligt onder de Madrileense metro en het station Alonso Martinez, die niet is aangelegd. Wel stoppen de treinen bij Neuvos Ministerios. De Cercanías lijnen C-4 en C-3 gebruiken dit nieuw traject. Deze extra spoorcapaciteit was ook nodig omdat de breedspoor langeafstandstreinen niet meer konden keren in Atocha maar door moesten rijden naar Chamartín. De kopsporen in Atocha waren allemaal omgebouwd voor normaalspoor om de hogesnelheidslijn uitbreidingen te kunnen opvangen (Barcelona en Valencia)

De Spaanse spoorwegen, de RENFE, heeft zich de laatste tien jaar geconcentreerd op het normaalsporige hogesnelheidsnetwerk. Er wordt nu een nieuwe spoortunnel gebouwd voor de hogesnelheidstreinen tussen de stations Atocha en Chamartín, om deze twee hogesnelheidstrein normaalsporige eindpunten met elkaar te verbinden. (De andere treinen rijden op Spaans breedspoor) Uiteindelijk zullen er dus zes sporen zijn tussen Chamartín en Atocha stations.

Ook heeft er een zwaar debat plaatsgevonden tussen de centrale overheid (de exploitant van de Cercanías) en de regionale overheid (de exploitant van de Madrileense metro). Reden daarvoor was de verantwoordelijkheid voor de bouw van een nieuw traject naar de nieuwe terminal 4 van het vliegveld Barajas. De verlenging van de Cercanías lijn 1 heeft in 2011 plaatsgevonden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]