Cercle des Aquarellistes et des Aquafortistes Belges

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Cercle des Aquarellistes et des Aquafortistes Belges was een vereniging van Belgische kunstenaars die met waterverf werkten en/of etsten. Ze bestond in 1883-1884.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 3 augustus 1883 werd de “Cercle des Aquarellistes et des Aquafortistes Belges” in het café “A la Porte Verte” in Brussel gesticht. Het was een behoudsgezinde groep die het niet nastreefde door sensationele artistieke manifestaties het Brusselse publiek voor het hoofd te stoten. Ze waren allen werkzaam als grafisch kunstenaar en/of als aquarellist.

De leden waren:

Willy Finch was een van de meest vernieuwende van de groep. De meeste leden waren echter traditioneel werkende realisten. Sommigen waren leraar aan een der academies in Brussel. De meeste van deze "stille" figuren zijn nu wat in de vergetelheid geraakt.

Charles Goethals was voorzitter (1883-1884) en Paul Combaz secretaris.

De vereniging hield een eerste tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten in 1883. Het Belgisch kunsttijdschrift "L'Art Moderne" was vernietigend omwille van de middelmatigheid en het traditionalisme van sommige leden. Het andere kunsttijdschrift, La Fédération Artistique, was milder. Voorzitter en secretaris namen toch ontslag en de vereniging bloedde dood.

De meest progressieven van de groep stichtten in 1883 "Les Aquarellistes Belges", die vanaf 2 januari 1884 "Les Hydrophiles" heette.