Cerradomys andersoni

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cerradomys andersoni
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Cricetidae (Woelmuisachtigen)
Geslacht:Cerradomys
Soort
Cerradomys andersoni
(Brooks & Baker in Baker et al., 2004)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Cerradomys andersoni is een knaagdier uit het geslacht Cerradomys dat voorkomt in de Cerrado van het zuidoosten van het departement Santa Cruz (Zuidoost-Bolivia). Er is slechts één exemplaar bekend. De soort is volgens een genetisch onderzoek van de beschrijvers het nauwste verwant aan Oryzomys subflavus en een onbeschreven Cerradomys-soort. Er is echter ook gesuggereerd dat C. andersoni een synoniem is van C. scotti.

Deze soort heeft een witte buik en een bruingrijze rug. Er is een zwarte rugstreep. Het dier is in totaal 233 mm lang, waarvan de staart 122 mm in beslag neemt. De achtervoet is 30 mm en het oor 17 mm lang. Het dier weeegt 37 gram.

Andere zoogdieren die in de omgeving voorkomen zijn de huisbuidelspitsmuis (Monodelphis domestica), Proechimys longicaudatus, Sciurus spadiceus, Galea spixii, Dasyprocta punctata, het negenbandig gordeldier (Dasypus novemcinctus), de krabbenetende vos (Cerdocyon thous), het rood spieshert (Mazama americana) en Mazama gouazoupira.

Literatuur[bewerken]

  • Brooks, D.M., Baker, R.J., Vargas M., R.J., Tarifa, T., Aranibar, H. & Rojas, J.M. 2004. A new species of Oryzomys (Rodentia: Muridae) from an isolated pocket of cerrado in eastern Bolivia. Occasional Papers, Museum of Texas Tech University 241:1-11.
  • Weksler, M., Percequillo, A.R. & Voss, R.S. 2006. Ten new genera of oryzomyine rodents (Cricetidae: Sigmodontinae). American Museum Novitates 3537:1-29.