Certificaat van aandeel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een certificaat van aandeel is vergelijkbaar met een aandeel. Een certificaat is verbonden met een aandeel. Het volgt een aandeel in zijn waarde (koers) en levert een gelijke opbrengst als het onderliggende aandeel (dividend).

Het grote verschil met een aandeel is dat een certificaat geen recht geeft op het deelnemen aan de stemming op een aandeelhoudersvergadering. Zie artikel 118a Boek 2 Burgerlijk Wetboek voor uitzonderingen bij beursgenoteerde vennootschappen.

Een vennootschap mag zelf geen certificaten van aandelen voor de eigen vennootschap uitgeven. De certificaten worden uitgegeven door een stichting administratiekantoor, de stichting administratiekantoor houdt het bezit van de eigenlijke aandelen. Bovendien moet het in de statuten van de vennootschap mogelijk zijn gemaakt om certificaten uit te geven.

Twee typen van certificaten zijn te onderscheiden: royeerbare certificaten en niet-royeerbare certificaten.

  • Royeerbare certificaten kunnen op elk moment door de certificaathouder omgewisseld worden voor aandelen.
  • Niet-royeerbare certificaten kunnen niet omgewisseld worden. Deze vorm van certificaten is opgezet als bescherming tegen overnames, de certificaten geven geen stemrecht en de besluitvorming in het bedrijf kan daarmee dus niet beïnvloed worden. Beursgenoteerde vennootschappen mogen geen niet-royeerbare certificaten uitgeven (deze worden niet toegestaan door Euronext).

Certificaten worden ook als product aangeboden door verschillende financiële instellingen, en zijn vergelijkbaar met beleggingsfondsen. De instelling creëert een juridische entiteit, waar de klant dan een certificaat van kan kopen.