Cervélo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ivan Basso op een Cervélo P3C tijdritfiets tijdens de Ronde van Frankrijk 2005.

Cervélo Cycles is een Canadees-Nederlands constructeur van racefietsen. Het merk werd in 1995 opgericht door de Nederlander Gérard Vroomen en de Canadees Phil White.

Etymologie[bewerken]

De naam is samengesteld uit de eerste lettergreep van het Italiaanse cervello (brein) en de eerste twee van het Franse vélocipède (fiets).[1]

Missie[bewerken]

Cervélo richtte zich oorspronkelijk op het maken van tijdritfietsen. Tegenwoordig maken ze ook gewone racefietsen. Hoewel Cervélo met slechts 40 werknemers een relatief klein bedrijf is, geniet het toch een reputatie in het wielerpeloton. Zo bracht het in 1996 het eerste carbon frame op de markt met een totaalgewicht van minder dan 1 kg.

Klanten[bewerken]

Van 2002 tot 2008 leverde Cervélo de fietsen voor het Deense ProTour-team CSC. Sinds 2008 sponsort Cervélo een Zwitserse dameswielerploeg met onder anderen Kristin Armstrong en Karin Thürig. Vanaf 2009 tot 2010 sponsorde Cervélo het Cervélo Test Team. Vanaf 2011 is Cervélo cosponsor van Team Garmin-Cervélo, wat tot 2014 Garmin Sharp Barracuda heette. Sinds 2015 rijdt de Afrikaanse ploeg MTN-qhubeka met cervelo fietsen.

Externe links[bewerken]