Cervarix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Cervarix is een vaccin tegen humaan papillomavirus (HPV) typen 16 en 18. Deze twee HPV-virussen zijn de oorzaak van ongeveer 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker.

Een vaccinatie bestaat uit twee maal een injectie met entstof van de betreffende virustypen. Personen die gevaccineerd zijn blijken veel minder vatbaar voor een HPV-infectie. In studies is aangetoond dat de vaccinatie het ontstaan van hardnekkige infecties en voorstadia van baarmoederhalskanker kan voorkomen. Omdat slechts een klein deel van de besmette personen uiteindelijk kanker ontwikkelt – een proces waar jaren overheen gaan – is daarmee nog niet aangetoond dat de vaccinatie ook daadwerkelijk voor minder baarmoederhalskanker zorgt. Een persisterende besmetting die al opgelopen is in het verleden wordt door HPV-vaccinatie niet teruggedrongen. Het vaccin beschermt niet of beperkt tegen besmetting met HPV-typen die geen onderdeel van het vaccin uitmaken.

Cervarix wordt sinds 2007 op de markt gebracht door de farmaceutische firma GlaxoSmithKline[1] en wordt in Nederland sinds 2009 aangeboden aan (pre)adolescente meisjes in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma.

Zie ook[bewerken]