Cervelaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een cervelaatworst met opengesneden uiteinden

Cervelaat is een droge worst, doorgaans gemaakt van varkens- en rundvlees.

De naam komt van het Latijnse cerebellum (kleine hersenen) via het Italiaanse cervellata[bron?]. Oorspronkelijk waren hersenen ook een ingrediënt van de worst[bron?]. In de volksmond wordt deze worst ook wel schertsend sterf-op-straat-worst genoemd.[1]

In Vlaanderen spreekt men van cervela of lookworst.[2]. Deze kan men ook bijna altijd bestellen in het frietkot, waarbij men steeds kan kiezen of hij al dan niet moet worden gebakken, wat gebeurt door middel van frituren. Een specifieke lokale variëteit is de Gentse paardenlookworst die wordt gemaakt van paardenvlees.

Cervelaatworst is ook in vele andere vormen verkrijgbaar: "gewone" cervelaatworst[bron?], de Elzasser- of wijncervelaatworst[bron?] (een fijne cervelaat met een delicate smaak, oorspronkelijk afkomstig uit de Franse regio Elzas), mantelcervelaatworst[bron?] (waarbij de buitenkant van de worst wordt gemanteld door middel van bijvoorbeeld groene pepers uit Madagaskar, Parmezaanse kaas, Duitse gebakken uien, etc.), pepercervelaat[bron?], grove cervelaat[bron?] (niet te verwarren[bron?] met plokworst of (boeren)metworst), etc.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  1. NRC Kester Freriks 25 januari 2017 Deelder schittert in culinaire metaforen en woordspelingen, neergezet in staccato-ritme. Pas met het etymologiewoordenboek erbij geven de gedichten hun inhoud prijs. ‘Neukpatronen’ voor eieren is algemeen beschaafde schutting- of soldatentaal, maar dat achter ‘sterf-op-straat-worst’ cervelaatworst schuilgaat, is onbekender.
  2. https://www.bruzz.be/culinair-ontdekt-cervela-2013-06-20