Kasteel van Josselin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Château de Josselin)
Kasteel van Josselin
Het Kasteel van Josselin, dat onder leiding van Olivier de Clisson flink werd uitgebreid en verbouwd.
Land Frankrijk
Departement Morbihan
Gemeente Josselin
Coördinaten 47° 57′ NB, 2° 33′ WL
Algemeen
Eigenaar 14e hertog De Rohan-Chabot
Gebouwd in 1008, 1370
Monumentale status Monument historique
Monumentnummer PA00091310
Kaart
Kasteel van Josselin (Frankrijk)
Kasteel van Josselin

Het Kasteel van Josselin (Frans: Château de Josselin) is een kasteel in de Franse gemeente Josselin. Het kasteel is een beschermd historisch monument sinds 1928 en in bezit van de hertogelijke familie De Rohan-Chabot.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Guéthenoc de Porhoët, burggraaf van Porhoët, Rohan en Guémené, besloot in 1008 een kasteel te bouwen, waarvoor hij een rotsachtig voorgebergte koos dat over de vallei van de Oust uitkeek. Het nieuwe bolwerk werd naar Guéthénocs zoon, Goscelinus, vernoemd.[1] De naam wordt vermeld in het cartularium van de abdij van Saint-Sauveur in Redon (1080) als castellum et castrum Goscelini,[2] maar rond 1108 werd het al Castellum Joscelini genoemd.[3]

In 1154 verzamelde burggraaf Odo van Porhoët, stiefvader, voogd en regent van de jonge hertog Conan IV van Bretagne, de Bretonse edelen rondom zich om Conan zijn erfgoed te ontnemen, maar hij werd verslagen door Hendrik II van Engeland, die tevens hertog van Anjou was, wiens bescherming Conan had gezocht. Hendrik liet zijn vierde zoon, Godfried, trouwen met Conans enige kind, Constance I van Bretagne, en Hendrik en zijn zoon lieten het kasteel van Josselin neerhalen in 1168 en 1175.[4] Hendrik II leidde zelf de sloop en strooide zout in de ruïnes.

Toen Olivier de Clisson in 1370 de heerlijkheid Josselin verkreeg, begon hij met de bouw van een imposant nieuw bolwerk met acht torens en een donjon, waarvan er vandaag nog vier overblijven.[1]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Le château au Moyen-Age, ChateauJosselin.com (2012).
  2. A. de Courson (ed.), Cartul de l'abbaye de Redon, Parijs, 1863.
  3. V. Mortet - P. Deschamps (edd.), Recueil de textes relatifs l'histoire de l'architecture et à la condition des architectes en France au Moyen Âge, XIe-XIIIe siècles, Parijs, 1995, p. 285 (n. 3).
  4. J. Ogée - rev. ed. A. Marteville - P. Varin, Dictionnaire historique et géographique de la province de Bretagne, I, Parijs, 1843, p. 361.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Château de Josselin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.