Chabaziet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chabaziet
Chabaziet
Mineraal
Chemische formule (Ca0,5,Na,K)4[Al4Si8O24]·12H2O
Kleur Kleurloos, groen, geel, wit en roze
Streepkleur Wit
Hardheid 4 - 4,5
Gemiddelde dichtheid 2,09 kg/dm3
Opaciteit Doorzichtig tot doorschijnend
Kristaloptiek
Kristalstelsel Triklien
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het mineraal chabaziet is een gehydrateerd calcium-natrium-kalium-aluminium-silicaat met de chemische formule (Ca0,5,Na,K)4[Al4Si8O24]·12H2O. Het tectosilicaat behoort tot de zeolieten.

Eigenschappen[bewerken | bron bewerken]

Het doorzichtige tot doorschijnende kleurloze, witte, gele, groene of roze chabaziet heeft een glasglans, een witte streepkleur en de splijting is imperfect volgens het kristalvlak [1011]. Chabaziet heeft een gemiddelde dichtheid van 2,09 en de hardheid is 4. Het kristalstelsel is triklien en de radioactiviteit van het mineraal is nauwelijks meetbaar. De gamma ray waarde volgens het American Petroleum Institute is 11,07.

Naamgeving[bewerken | bron bewerken]

De naam van het mineraal chabaziet is afgeleid van het Griekse woord chabazios, dat "toon" of "melodie" betekent. In de oudheid was chabaziet een van de twintig stenen die in het gedicht Peri Lithos, geschreven door Orpheus, genoemd werden.

Voorkomen[bewerken | bron bewerken]

Chabaziet is een zeoliet die voorkomt in amygdaloidale spleten in basalten en andere stollingsgesteenten. De typelocatie is de Col de Lares, Val di Fassa, Italië.

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie Chabazite van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.