Chabichou du Poitou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chabichou du Poitou
Chabichou2.JPG
Herkomst Poitou, in: Deux-Sèvres, Vienne, en een klein deel van de Charente
Vetgehalte 45
Vorm kegelvormig, diameter basis 6 cm
Hoogte 6 cm
Gewicht standaard (na 10 dagen rijping) 150 g
Type geitenkaas
Oorsprong geitenmelk
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

De Chabichou du Poitou is een Franse kaas, gemaakt in de Poitou-Charentes regio, in de Loire vallei, het belangrijkste gebied voor de productie van geitenkaas in Frankrijk.

Chabichou is een Franse verbastering van het Arabische woord chebli voor geit. De geitenhouderij in de Loire vallei stamt uit de tijd dat de macht van de Saracenen in noordelijke richting tot de Loire reikte. Na het verdrijven van de Saracenen, vanaf de 8e eeuw, bleven de geiten achter.
In het gebied worden diverse geitenkazen gemaakt, niet alleen de Chabichou, maar ook de Crottin de Chavignol, de Sainte Moure de Tourraine, de Valençay en nog vele andere.
De Chabichou du Poitou heeft sinds 1990 het AOC-keurmerk, de kaas moet geproduceerd worden in een beperkt gebied in de Poitou.

De Chabichou wordt gemaakt van geitenmelk. De melk wordt langzaam gestremd (dat duurt minimaal 16 uur). In de vormen gedaan moet de kaas nog minimaal 18 uur uitlekken, waarna de kaas uit de vorm gehaald wordt en gezouten. Daarna wordt de kaas te drogen gezet voor 1-2 dagen, en vervolgens zal de kaas te rijpen gezet worden, rijpingstijd is minimaal 10 dagen. De oudere kazen rijpen langer, tot maximaal 2 maanden. De productie van de kaas kan op de boerderij, bij de coöperatie of bij een kaasfabriek plaatsvinden.

Het kaasje is wit en zacht van binnen met een blauwe-grijze waas op de korst wanneer het jong is. Naarmate de kaas ouder wordt, wordt de kleur donkerder en wordt de kaas droger en brokkeliger. De kaas heeft een echte geitensmaak, iets zurig in het begin en steviger

Bûche du Poitou[bewerken]

De Bûche du Poitou is vergelijkbaar met de Chabichou. Vanuit de supermarkten/hypermarkten in Frankrijk werd gevraagd om een grotere kaas, zodat de kaas "à la coupe" verkocht kon worden. Het is een kaas met een zachte kaasmassa, vaak met een zwarte buitenkant (met roet / houtskool zwart gemaakt) en een gewicht van 1 à 2 kg.