Naar inhoud springen

Chama Cha Mapinduzi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chama Cha Mapinduzi
Revolutionaire Staatspartij
Logo
Personen
Partijvoorzitter Samia Suluhu Hassan
Zetels
Zetels Nationale Vergadering:
287 / 393

Huis van Afgevaardigden van Zanzibar:
81 / 85

Geschiedenis
Opgericht 5 februari 1979
Fusie van TANU
Afro-Shirazi Partij
Algemene gegevens
Actief in Tanzania
Hoofdkantoor Dodoma
Krant Uhuru
Richting Historisch (1977-1992):
Links
Heden (1992-):
Centrum-links
Ideologie Historisch (1977-1992):
Ujamaa
Afrikaans socialisme
Heden (1992-):
Sociaaldemocratie
Kleuren Groen en geel
Jongerenorganisatie Umoja wa Vijana wa CCM
Internationale organisatie Progressieve Alliantie
Website http://www.ccm.or.tz
Portaal  Portaalicoon   Politiek
gebouw van Chama Cha Mapinduzi op het platteland

De Chama Cha Mapinduzi (CCM), in het Nederlands: Revolutionaire Staatspartij is de belangrijkste partij in Tanzania. De CCM kwam op 5 februari 1977 tot stand toen de Tanganyika African National Union (TANU, de partij van Tanganyika) van president Julius Nyerere met de Afro-Shirazi Partij (ASP, de partij van Zanzibar) van vicepresident Mwinyi Aboud Jumbe fuseerde. De CCM werd daarmee de enige toegestane partij van Tanzania. In februari 1992 werd het meerpartijenstelsel geïntroduceerd en werd het monopolie van de CCM opgeheven.

De CCM streeft een vorm van Afrikaans socialisme na, zoals die in de jaren zestig door Nyerere in zijn Verklaring van Arusha was opgetekend. Dit hield onder meer zelfwerkzaamheid in en de stichting van Ujaama- (collectieve) dorpen. De Verklaring benadrukte echter ook het recht op privébezit. Eind jaren tachtig liet de CCM het planmatig socialisme los en sedertdien staat de partij niet meer afwijzend tegenover de vrijemarkteconomie.

Benjamin Mkapa won de eerste democratische verkiezingen van 1995. In 2000 werd hij met 71,7% van de stemmen als president herkozen. De CCM bezet 244 van de 275 zetels in de Nationale Vergadering van Tanzania.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • G. Willams, B. Hackland: The Dictionary of Contemporary Politics of Southern Africa, Macmilliam Publishing Company, New York 1989, p. 48
  • Th.P. Ofcansky, R. Yeager, L.S. Kurtz: Historical Dictionary of Tanzania, The Scarecrow Press, Inc., Landham, Md., Londen (VK) 19972, pp. 44-45
Zie de categorie Chama Cha Mapinduzi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.