Chang'e 5

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chang'e 5
Moment van lancering van de Change'e 5
Organisatie CNSA
Lanceringsdatum 23 november 2020 20:30 UTC
Lanceerbasis Wengchang
Draagraket Lange Mars 5
Doel Maan
Duur missie totaal 22 dagen
Portaal  Portaalicoon   Astronomie

Chang'e 5 (Chinees: 嫦娥五号, Hanyu pinyin: Cháng'é wǔhào) is een Chinese ruimtesonde die als doel had om monsters van het maanoppervlak terug mee te nemen naar de aarde.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De missie is onderdeel van de derde fase van het Chinese maanprogramma van de China National Space Administration (CNSA), dat genoemd is naar Chang'e, de Chinese godin van de Maan. [1]

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

De sonde is op 23 november 2020 gelanceerd met een Chang Zheng ("Lange Mars") 5-raket vanuit het satellietlanceercentrum van Wenchang. Chang'e 5 had een lanceergewicht van ongeveer 8 ton, en bestond uit vier modules.

De modules waren (van boven naar beneden)

  1. lanceermodule
  2. landingsmodule,
  3. retourmodule
  4. shuttle

Alle vier de modules zijn na lancering en de reis in een baan rond de maan gekomen. Daar zijn de lanceermodule en de lander van de rest gescheiden en vervolgens geland op de maan.[2] De lander was uitgerust met een robotarm om monsters te nemen.

Artist's impression van de landingsmodule op het maanoppervlak.

De genomen monsters zijn vervolgens overgebracht naar de lanceermodule. Deze steeg op van het maanoppervlak en heeft vervolgens in een baan om de maan met de shuttle gedokt. De monsters zijn vervolgens verplaatst naar de retourmodule die de monsters terug naar aarde nam.

De eindsnelheid van Chang'e 5 bij terugkeer naar de aarde is geschat op 11,2 km/s, sneller dan enig voorgaand Chinees ruimteschip. De landing vond plaats in Binnen-Mongolië. De hele missie duurde 22 dagen. De landingsplaats op de maan voor Chang'e 5 is geselecteerd op basis van foto's die zijn gemaakt tijdens de testmissie die is uitgevoerd met Chang'e 5-T1.

De landing vond plaats in de Oceanus Procellarum. 2 kg steen- en grindmonsters zijn verzameld en de monsters werden genomen tot een diepte van 2 meter.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Chang'e 5 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.