Chaoshan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chaoshan
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 潮汕地区
Traditioneel 潮汕地區
Pinyin Cháoshàn dìqū
Jyutping (Standaardkantonees) ciu4 saan3 dei6 keoi1
Zhuyin ㄔㄠˊ ㄕㄢˋ ㄉ一ˋ ㄑㄩˉ
Standaardkantonees IPA: [tsʰi:u sa:n tei kʰɵy]
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Chiu Shan Tei Kui
Yale (Standaardkantonees) chìuh saan deih kēui
Dapenghua IPA: [tsʰi:u sa:n tʰi: kʰi:]
Chaozhouhua T-joh Swãa
Peng'im (Chaozhouhua) dio5 suan1

Chaoshan is een term die gebruikt wordt om de taalkundige en culturele gelijkenis in het oosten van de Chinese provincie Guangdong te beschrijven. In dit gebied wordt geen Kantonees dialect, maar een Minnanse dialect gesproken, namelijk het Chaozhouhua. Als overzeese Chinezen het hebben over Chaozhou, hebben ze eigenlijk over Chaoshan. Chaoshan staat bekend als een van de grootste emigrantenstreken. Een groot aandeel van de overzeese Chinezen hebben wortels in dit gebied.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Chaoshan is de regio die bestaat uit de prefectuursteden Chaozhou, Shantou en Jieyang. Het gebied had eind 2006 ongeveer dertien miljoen inwoners. Chaoshan heeft een oppervlakte van 10.404 km² dat zich uitstrekt van Shanwei tot de provinciegrens van Fujian.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste inwoners van Chaoshan zijn autochtonen die Chaozhounezen worden genoemd. In 2010 woonden er bijna veertien miljoen mensen in de streek Chaoshan.

Stadsprefectuur Populatie
(2010 census)
Chaozhou 2.669.844
Jieyang 5.877.025
Shantou 5.391.028
Totaal 13.937.897

Cultuur en dialect[bewerken | brontekst bewerken]

Chaoshan is anders dan de rest van China, omdat hier zich een eigen cultuur heeft ontwikkeld die alleen in Chaoshan te vinden is. Andere Chinese culturen zijn meestal in hele provincies ongeveer hetzelfde.

In Chaoshan spreekt men het Chaozhouhua, drinkt men Chaozhou thee, eet men Chaozhou eten, luistert men Chaozhou muziek en kijkt men Chao-opera.

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

Religieuze optocht van Chaoshanezen in Yasothon

In Chaoshan is de bevolking sterk religieus. Zo ook de overzeese Chinezen die uit deze regio komen. Chinese volksreligie speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven in Chaoshan. Men offert dagelijks aan vele goden en religieuze feesten zoals Ullambana worden uitbundig gevierd in het openbaar. Migranten die oorspronkelijk van Chaoshan komen, hebben vaak eigen lokale verenigingen opgezet om ullambana te vieren. Deze worden ullambanaverenigingen genoemd.

Betreft dodengeld en andere papieren offers heeft deze regio eigen varianten ontwikkeld die men in andere gebieden van China niet tegenkomt.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

De regio is sinds begin jaren tachtig een speciaal economische zone. Dit had een grote effect op de levens van de bevolking hier. De economie is hier niet zo groot geworden als andere speciaal economische zones in Guangdong. De Universiteit van Shantou heeft het moeilijk om lokale studenten aan te trekken voor een opleiding.

De economie in Chaoshan is gestegen dankzij de gulle giften van overzeese Chinezen van Chaozhounese afkomst. Deze waren in de 19e en 20e eeuw naar het buitenland gegaan om geld te verdienen, toentertijd heerste er grote werkloosheid en armoede onder het gewone volk. Veel Chaozhounezen wonen nu in Hongkong, Vietnam, Maleisië, Frankrijk, Singapore, Thailand, Laos en Cambodja. Li Ka-Shing is een van de rijkste en bekendste Chinezen van Chaozhounese afkomst. Hij geeft speciale beurzen voor talentvolle Chaozhounese jongeren. Ook heeft hij de Universiteit van Shantou laten bouwen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Chaoshan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.