Chaoyangsaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chaoyangsaurus youngi

Chaoyangsaurus youngi is een plantenetende ornithischische dinosauriër, behorend tot de Ceratopia, die tijdens het late Jura leefde in het gebied van het huidige China.

Vondst en naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Het 1976 vond Cheng Zhengwu bij Ershijiazi, ten zuiden van Chaoyang in de provincie Liaoning, het skelet van een ceratopiër. Het werd geprepareerd en toegevoegd aan een reizende tentoonstelling. In Japan toonde een museum het stuk met op een bordje de naam Chaoyoungosaurus die ook werd afgedrukt in een museumgids. Dit was voorlopig een ongeldige nomen nudum. In 1983 vermeldde Zhao Xijin de geslachtsnaam Chaoyoungosaurus in een publicatie maar zonder voldoende beschrijving. In 1985 gaf Zhao een soortnaam: Chaoyoungosaurus liaosiensis. In 1992 verbeterde Dong Zhiming de naam tot Chaoyangosaurus liaosiensis maar het bleef een onbeschreven nomen nudum.

Pas in 1999 beschreven Zhao, Cheng en Xu Xing de soort, nu met de naam Chaoyangsaurus youngi. De geslachtsnaam verwijst naar Chaoyang. De soortaanduiding eert de grote Chinese paleontoloog Yang Zhongjian.

Het holotype, IGCAGS V371, is gevonden in een laag van de Tuchengziformatie die dateert uit het late Tithonien, ongeveer 145 miljoen jaar oud. Het omvat de onderkant van de schedel, beide onderkaken, zeven halswervels, een schouderblad en een opperarmbeen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Een diagram van de bewaarde skeletelementen door Jaime Headden

Chaoyangosaurus is een klein dier. De schedel heeft een lengte van veertien centimeter.

De beschrijvers wisten enkele onderscheidende kenmerken vast te stellen. De bult op het jukbeen is zwak ontwikkeld en glad. Het quadratojugale overlapt de achterzijde van de schacht van het quadratum. Het quadratum heeft geen brede zijkant. De achterste onderrand van het quadratum is bol. De processus coronoides is laag met een afgeplatte top. Het zijvlak en het ondervlak van het angulare worden gescheiden door een richel.

Fylogenie[bewerken | brontekst bewerken]

Chaoyangosaurus is in de Ceratopia geplaatst, in een basale positie. Het bleek lastig de plaats in de evolutionaire stamboom precies te bepalen; het kan volgens de beschrijvers een basaal lid zijn van de Neoceratopia maar zou er ook buiten kunnen vallen.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Zhao X-J., 1983, "Phylogeny and evolutioinary stages of Dinosauria", Acta Palaeontologica Polonica 28(1-2): 295-306
  • Zhao X., 1985. [The Jurassic Reptilia]. In: S.-e. Wang, Z. Cheng & N. Wang (eds.), [The Jurassic System of China. Stratigraphy of China, No. 11] pp 286-290
  • Z. Dong, 1992, Dinosaurian Faunas of China, China Ocean Press, Beijing 188 pp
  • X. Zhao, Z. Cheng, and X. Xu, 1999, "The earliest ceratopsian from the Tuchengzi Formation of Liaoning, China", Journal of Vertebrate Paleontology 19(4): 681-697