Char Margolis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Char Margolis (Detroit, 21 augustus 1951) is een Amerikaanse spiritiste die beweert onder andere haar intuïtie te gebruiken om in contact te komen met overleden dierbaren.

Publiek optreden[bewerken]

Het televisieprogramma Char werd in Nederland van 2002 tot 2010 uitgezonden door RTL4. Chazia Mourali functioneerde tot 2007 als presentatrice, waarna Sylvana Simons haar opvolgde. In Vlaanderen werd er een Vlaamse versie uitgezonden door Vitaya. Char geeft in deze programma's readings aan gasten en beweert boodschappen door te geven die haar worden meegedeeld vanuit een werkelijkheid na de dood.

De uitzendingen betreffen vooraf opgenomen programma's, ontdekte Zembla. Van een totale sessie wordt slechts een (goed gelukt) deel uitgezonden. De gasten worden beïnvloed door de omstandigheden: veel mensen blijken tijdens sessies zeer onder de indruk van de reading te zijn, om ná de sessie tot het inzicht te komen dat delen van de reading niet met de werkelijkheid overeenkwamen.

Critici beweren dat iedereen met behulp van giswerk en hengelen naar informatie (zogenaamd. cold reading) tot dezelfde informatie kan komen. Net zoals tijdgenoot James Van Praagh en andere helderzienden is Margolis daarom vaak bekritiseerd en tegengesproken door sceptici zoals James Randi, die beweren dat Margolis nog nooit iets heeft laten zien dat niet ook bereikt kan worden door zogenaamd cold reading technieken te gebruiken.

Onderzoek van Zembla[bewerken]

Getuigenverklaringen[bewerken]

Het Nederlandse televisieprogramma Zembla (van de VARA en de NPS) wijdde op 23 maart 2008 een uitzending van 45 minuten aan Margolis, getiteld "De trucs van Char, het medium".[1][2] Het documentaireprogramma bleek onderzoek gedaan te hebben naar de technieken van Margolis én naar hoe daadwerkelijk gedane 'readings' uiteindelijk naar buiten worden gebracht. Verschillende mensen die een ervaring hadden opgedaan met het zelfverklaarde medium kwamen aan het woord. Zij verklaarden na afloop van een ontmoeting met Char weinig tot totaal niet overtuigd te zijn van haar gave, omdat zij veel moeite moest steken in het vragen naar informatie en hen alleen vaagheden en pertinente onjuistheden meldde. Bovendien verklaarden ze dat er in de uitzending op RTL 4 een scheef beeld werd gepresenteerd van de readings, door het grootste gedeelte van Margolis' missers eruit te knippen. Een man verklaarde dat zijn moeizame reading zelfs totaal uit een uitzending verwijderd is.

James Randi[bewerken]

Naast de getuigenverklaringen mocht James Randi een opname minuut-voor-minuut analyseren, waarbij hij aandacht vroeg voor missers waar overheen werd gepraat. Ook wees hij op het feit dat praktisch alle in een reading naar buiten gebrachte harde informatie uit de mond van de cliënten komt, niet van de kant van Char, en het grote aantal vragen dat daarvoor nodig was. Verder besteedde het programma aandacht aan de eerder ontmaskerde Robbert van den Broeke uit Breda, ter bredere duiding van hoe deze groep mensen blijft bestaan. En ook zichzélf (psychologisch) in stand houdt. Dat laatste wil zeggen, sommige mediums (zoals mogelijk Van den Broeke) lijken oprecht overtuigd te zijn van hun gave. Deze subgroep blijkt - ondanks alle bewijzen tegen hen - steeds weer in staat zichzelf ervan te overtuigen dat het tóch zo is.

In Zembla wordt ook vermeld dat Char zou beweren te hebben geholpen het vliegtuigwrak op te sporen waar de zoon van Dean Martin in zat. Volgens de leider van het opsporingsteam destijds (1987) is dat absoluut niet waar.

Reactie Char[bewerken]

Op 25 maart 2008 wuift Char de kritiek in De Telegraaf weg door te stellen dat men vaker kritiek heeft geuit op haar werk[3], maar ze gaat verder niet uitgebreid in op de kritiek uit het programma Zembla.

Henk Westbroek in De Pers[bewerken]

In een eerdere publicatie in "De Pers" schrijft Westbroek dat Char niet alleen cold reading gebruikt, maar zich ook zou laten influisteren door haar medewerkers en informatie via internet zou vergaren; een techniek die bekendstaat als hot reading.[4]

Boeken[bewerken]

  • Questions from Earth, Answers from Heaven (2002)
  • Nederlandse titel: Char Margolis: Char het Medium, Kosmos-Z&K uitgevers BV. Utrecht, 2004. ISBN 9021544458
  • Leven (2004)
  • Innerlijke wijsheid (2005)
  • Innerlijke kracht (2006)
  • Leef vandaag! (2007)

Externe link[bewerken]