Naar inhoud springen

Charles A. Zimmermann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Charles A. Zimmermann
Titelpagina van de mars Anchors Aweigh,
componist Charles A. Zimmermann
Algemene informatie
Volledige naam Charles A. Zimmermann
Geboren 22 juli 1862
Overleden 16 januari 1916
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) HaFaBramuziek
Beroep componist, dirigent, violist, hoboïst, pianist, organist
Instrument(en) hobo, viool, piano, orgel, trombone
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Charles A. Zimmermann (Newport, Rhode Island, 22 juli 1862 (of 1861) – Annapolis, Maryland, 16 januari 1916) was een Amerikaans componist, dirigent, violist, hoboïst.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Zimmermann groeide op in een muzikale familie. Zijn vader Charles Z. Zimmermann was lid van de United States Naval Academy Band in Newport, Rhode Island. Op 20-jarige leeftijd ging Zimmermann naar Baltimore, Maryland, waar zijn moeder was geboren. Daar studeerde hij aan het Peabody Institute van de Johns Hopkins-universiteit drie jaren piano, cello, viool, trombone, hobo, gitaar en verschillende andere instrumenten.

Gedurende deze tijd was hij lid van de United States Naval Academy Band, waarschijnlijk als burger. Hij speelde vijf jaren in dit orkest en toen in 1887 de dirigent Peter Schoff met pensioen ging, werd Zimmerman zijn opvolger. Bij dit militaire orkest bleef hij dirigent tot zijn overlijden in 1916. In 1893 oogstte Zimmerman nationale bekendheid als dirigent van een orkest met 120 muzikanten dat op het zogeheten Inaugural Ball, van de nieuwe President Grover Cleveland speelde. Een aanbod om Francesco Fanciulli op te volgens als dirigent van de Marine Band wees Zimmerman af omdat hij liever wilde blijven componeren en gast-dirigentschappen wilde vervullen.

Hij was ook organist van de St. Mary's Roman Catholic Church in Annapolis, Maryland.

Zimmerman huwde Ida M. Sullivan. Zijn jongere broer John S. M. Zimmerman was eveneens componist en was dirigent van een militaire kapel.

Alhoewel hij meerdere marsen gecomponeerd heeft is hij als componist vooral bekend van zijn mars "Anchors Aweigh" (1906).

Composities[bewerken | brontekst bewerken]

Werken voor harmonieorkest[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1899 - All Hands, mars
  • 1906 - Anchors Aweigh, mars
  • Bon-Ton, Two Step
  • The Elite, mars en Two Step
  • The Princeton University March
  • The Severn March