Charles Andrew Willoughby

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Charles Andrew Willoughby
1918
1918
Land/partij Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Onderdeel US Army
Dienstjaren tot 1951
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog
Tweede Wereldoorlog
Koreaanse Oorlog
Ander werk Inlichtingendienst

Charles Andrew Willoughby (8 maart 1892 - 25 oktober 1972) was een Majoor-generaal in het US Army. Hij was hoofd van de inlichtingendienst van generaal Douglas MacArthur tijdens de Tweede Wereldoorlog en tijdens de Koreaanse Oorlog.

Levensloop[bewerken]

Zijn achtergrond is vaag. Mogelijk heette hij Adolph Karl Weidenbach, werd hij op 8 maart 1892 in Heidelberg geboren en studeerde hij in Heidelberg en aan de Sorbonne. Waarschijnlijk was hij de zoon van Baron T. Scheppe-Weidenbach en Emma Willoughby Scheppe-Weidenbach uit Baltimore, Maryland.

Toen hij in 1910 naar de Verenigde Staten emigreerde gebruikte hij de naam Willoughby. In oktober van dat jaar nam hij dienst in het Amerikaanse leger. In 1913 werd hij uit de dienst ontslagen en ging hij studeren aam het Gettysburg College in Gettysburg (Pennsylvania), waar hij enige vrijstellingen kreeg wegens zijn drie studiejaren in Europa. In 1914 haalde hij zijn Bachelor.

Vanaf 1914 gaf daar drie jaar lang Duitse les op diverse scholen. In 1916 kwam hij als 2de luitenant met de naam Adolph Charles Weidenbach weer in het leger. Hij werd naar Europa gestuurd en werd in 1917 gepromoveerd tot kapitein. Nog voor het einde van de oorlog werd hij naar Washington teruggeroepem wegens mogelijke pro-Duitse gevoelens. Later (voor 1930) veranderde hij zijn naam in Charles Andrew Willoughby.

In 1919 ging hij als Willoughby bij het Infanterie in Nieuw Mexico, en na twee jaar werd hij overgeplaatst naar Puerto Rico. Daar werd hij getraind door de inlichtingendienst. Hij trouwde met Juana Manuela Rodríguez Umpierre en kreeg een dochter. Daarna werd hij militair attaché in Ecuador.

In 1929-1930 maakte hij deel uit van de staf van de militaire academie, en in 1931 gaf hij daar les. In 1936 werd hij gepromoveerd tot luitenant-kolonel.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Willoughby kwam bij de staf van Douglas MacArthur en werd hoofd van de inlichtingendienst. Dat bleef hij tot na de Koreaanse Oorlog. Na de Japanse invasie in de Philippijnen vluchtte hij op bevel van Washington met MacArthur en Joseph McMicking op 17 maart 1942 van Manilla via Mindanao naar Australië.

Willioughby ging in 1951 met pensioen. Hij ging naar Spanje en werd adviseur van dictator Francisco Franco. In 1968 verhuisde hij met zijn vrouw naar Florida. Hij overleed in 1972 en zijn lichaam werd begraven op het Arlington National Cemetery. Hij werd opgenomen in de erelijst Military Intelligence Hall of Fame.

Onderscheiden[bewerken]

Willoughby werd achttien keer onderscheiden.

Amerika
Ecuador
Italië
Nederland
Philippijnen

Ecterne link[bewerken]