Charles Bowdre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portretfoto van Charles Bowdre enkele maanden voor zijn dood.

Charles (Charlie) Bowdre (1848 - 23 december 1880) was een Amerikaanse outlaw. Hij zat onder andere bij The Lincoln County Regulators en The Rustlers (the Billy The Kid Gang).

Jeugd[bewerken]

Toen hij drie jaar oud was verhuisde zijn familie naar Mississippi. In 1854, toen hij 15 jaar oud was, hielp hij zijn vader met de boerderij en hierdoor leerde hij het boerenleven. Ergens tussen 1863 en 1874 verliet hij zijn familie en in 1874 kwam hij in Lincoln County, New Mexico. In 1877 waren hij en een stel vrienden dronken en begonnen om zich heen te schieten, waardoor ze gearresteerd werden.

Lincoln County War[bewerken]

Toen de The Lincoln County War uitbrak koos hij ervoor om bij The Regulators te gaan horen. Op 19 maart 1878 was hij erbij toen Frank Bakler, William Morton en William McCloskey werden doodgeschoten door The Regulators. Hij was ook bij het vuurgevecht bij Blazer's Mill waar Buckshot Roberts werd gedood en waarvoor Bowdre de schuld zou krijgen. Hij was niet de hele tijd in de oorlog bij The Regulators maar hij heeft ook nog een tijd gewerkt op de ranch van Pete Maxwell en Thomas Yerby. Het is niet helemaal zeker bij welke gebeurtenissen hij was in The Lincoln County War.

Na de oorlog[bewerken]

Na de oorlog sloot Bowdre zich aan bij The Rustlers. Een paar maanden voor zijn dood trouwde hij met een Mexicaans meisje met de naam Manuela. Hierdoor deed hij minder vaak mee met The Rustlers en hij was van plan om helemaal te stoppen en te bekennen voor de moord op Buckshot Roberts maar hij was er wel bij om Pat Garrett in een hinderlaag te lokken bij Fort Sumner. Dit liep echter uit op een zwaar vuurgevecht en enkele leden van de bende stierven, maar de meesten ontkwamen, waaronder Bowdre. Ze vluchtten maar Garrett kwam weer met ze in gevecht op 23 december 1880 in Stinking Springs, waar ze schutting hadden in een klein stenen huis waarin ze het volhielden tot de nacht. In die nacht ging Bowdre de paarden eten geven waarbij hij doodgeschoten werd door Garrett.

Na zijn dood[bewerken]

Bowdre werd begraven vlak bij Fort Sumner waar een ander bendelid ook lag genaamd Tom O'Folliard en zijn bezittingen werden naar zijn vrouw gestuurd. De bende van the Kid gaf zich over en de leden werden gevangengenomen. Later ontsnapte ze weer en Garrett kreeg the Kid weer te pakken en dit keer schoot hij hem dood. Billy the Kid werd toen begraven in hetzelfde graf als Bowdre en O'Folliard, op de grafsteen stonden hun drie namen en het woord "PALS", wat vrienden betekent. In 1962 wilde het rechtssysteem dat het lichaam van Bowdre ergens anders begraven zou moeten worden. Dit gebeurde echter niet want er was een familielid van Bowdre genaamd Louis Bowdre die wilde dat het lichaam van Bowdre bleef waar het was, omdat hij liever bij the Kid en O'Folliard zou willen liggen.