Naar inhoud springen

Charles Huntziger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Charles Huntziger
Generaal Charles Huntziger ondertekent op 22 juni 1940 de Wapenstilstand van Compiègne
Generaal Charles Huntziger ondertekent op 22 juni 1940 de Wapenstilstand van Compiègne
Geboren 25 juni 1880
Lesneven
Overleden 1 november 1941
bij Le Vigan (Gard)
Rustplaats Cimetière de Passy, Parijs[1]
Land/zijde Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van Frankrijk (1794–1815, 1830–1974, 2020-heden).svg Vichy-Frankrijk
Onderdeel Franse landmacht
Dienstjaren 1887 - 1941
Rang Général d'armée
Bevel 2e Franse Leger
4e Legergroep
zie onderscheidingen Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

Onderscheidingen zie onderscheidingen
Ander werk Minister van Oorlog
(Vichyregime)
(11 augustus 1941–
12 november 1941)

Charles Huntziger (Lesneven, 25 juni 1880 - bij Le Vigan (Gard), 1 november 1941) was een Franse generaal tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog.

Huntziger studeerde in 1900 af en ging bij de koloniale infanterie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij gelegerd in het Midden-Oosten. Hij was chef-staf voor operaties van het Geallieerd Expeditieleger. In 1918 nam hij deel aan de ontwikkeling van het offensief van generaal Louis Franchet d'Espèrey tegen de Duitse en Bulgaarse troepen, die leidde tot overwinning voor de geallieerden en de ondertekening van de Wapenstilstand van Mudros in oktober 1918.

In 1933 werd Huntziger benoemd tot opperbevelhebber van de troepen in de Levant. Hij heeft deelgenomen aan de onderhandelingen om de teruggave van het Sandjak van Alexandretta, toen deel van het Franse mandaatgebied Syrië aan Turkije.

Huntzinger tijdens de Tweede Wereldoorlog

[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1939-1940, leidde hij het Tweede Franse Leger, en vervolgens de Vierde Legergroep in de Ardennen. Hij vocht tijdens de Slag om Frankrijk met het Tweede Leger. Op 13 mei 1940 onderging hij met het 2e leger de doorbraak van Sedan. Zijn reacties werden vervolgens als ongepast beoordeeld - zoals het sturen van lichte pantsers zonder artilleriesteun - en zijn gebrek aan initiatief maakte het succes van het Duitse offensief een stuk gemakkelijker. Hij slaagde er toen echter in om zijn verantwoordelijkheid te ontlopen en door vaardige manoeuvres zijn verantwoordelijkheid over te dragen aan generaal Corap.

Frankrijks overgave

[bewerken | brontekst bewerken]

Philippe Pétain belastte hem met de onderhandelingen over een wapenstilstand met Duitsland en Italië. Hij was het hoofd van de Franse delegatie tijdens de ondertekening van de Wapenstilstand van Compiègne op 22 juni 1940.

Na de wapenstilstand werd Huntziger voor het Vichy-regime minister van Oorlog, en daarna opperbevelhebber van de landmacht (september 1941). Hij ondertekende samen met Philippe Pétain, Pierre Laval, Raphaël Alibert, Marcel Peyrouton, Paul Baudouin, Yves Bouthillier en François Darlan het antisemitische Statut des juifs (dat negen Joodse generaals uitsloot van het leger).

Hij kwam in november 1941 om bij een vliegtuigongeluk in de buurt van Le Vigan, na terugkomst van een inspectie in Noord-Afrika.

Militaire loopbaan

[bewerken | brontekst bewerken]

Onderscheidingen

[bewerken | brontekst bewerken]
[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Charles Huntziger van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.