Charles Huntziger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Generaal Charles Huntziger ondertekent op 22 juni 1940 de Wapenstilstand van Compiègne

Charles Huntziger (Lesneven, 25 juni 1880 - bij Le Vigan (Gard), 1 november 1941) was een Franse generaal tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog.

Huntziger studeerde in 1900 af en ging bij de koloniale infanterie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij gelegerd in het Midden-Oosten. Hij was chef-staf voor operaties van het Geallieerd Expeditieleger. In 1918 nam hij deel aan de ontwikkeling van het offensief van generaal Louis Franchet d'Espèrey tegen de Duitse en Bulgaarse troepen, die leidde tot overwinning voor de geallieerden en de ondertekening van de Wapenstilstand van Mudros in oktober 1918.

In 1933 werd Huntziger benoemd tot opperbevelhebber van de troepen in de Levant. Hij heeft deelgenomen aan de onderhandelingen om de teruggave van het Sanjak van Alexandretta, toen deel van het Franse mandaatgebied Syrië aan Turkije.

Tijdens Tweede Wereldoorlog leidde commandeerde hij aanvankelijk de jaren 1939-1940 het Tweede Franse Leger, en dan de Vierde Legergroep. Hij vocht tijdens de Slag om Frankrijk met het Tweede Leger. Philippe Pétain belastte hem met de onderhandelingen met Duitsland en Italië om een wapenstilstand. Hij was het hoofd van de Franse delegatie tijdens de ondertekening van het Wapenstilstand van Compiègne op 22 juni 1940.

Na de wapenstilstand werd Huntziger voor het Vichy-regime minister van Oorlog, dan opperbevelhebber van de landmacht (september 1941). Hij ondertekende samen met Philippe Pétain, Pierre Laval, Raphaël Alibert, Marcel Peyrouton, Paul Baudouin, Yves Bouthillier en François Darlan het antisemitische Statut des juifs (die negen Joodse generaals uitsloten van het leger).

Hij kwam in november 1941 om bij een vliegtuigongeluk in de buurt van Le Vigan, na terugkomst van een inspectie.