Charles Hustinx (1902)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Charles Hustinx
Charles Hustinx.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Charles Marie Joseph Hubert (Charles) Hustinx
Geboren Maastricht, 8 december 1902
Overleden Nijmegen, 5 juni 1982
Partij KVP, RKSP
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Charles Marie Joseph Hubert (Charles) Hustinx (Maastricht, 8 december 1902 - Nijmegen, 5 juni 1982) was een politicus namens de RKSP en de KVP.

Hustinx was zoon van Leon Hustinx, bierbrouwer te Maastricht (Lenculenstraat 14) en studeerde rechten in Leiden. Hustinx werkte voor de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen als advocaat, procureur en bij de gemeente. In de oorlog zat hij een periode ondergedoken in Beek en Donk. In die tijd was hij waarschijnlijk actief in het verzet, ofschoon hij daar zelf nooit over wilde praten. Na de bevrijding van Zuid Nederland in 1944 ging Charles Hustinx met Louis Beel (latere premier) e.a. naar Koningin Wilhelmina in Engeland om haar te adviseren over de bestuurlijke situatie in Nederland.

Op 16 oktober 1944 werd hij benoemd tot waarnemend burgemeester in Nijmegen en op 20 juni 1945 werd dit een definitieve benoeming. Hij zou deze functie vervullen tot 1 januari 1968. In deze periode leidde hij de heropbouw van het zwaar beschadigde Nijmegen en breidde de stad flink uit. De schilderachtige, maar in verval geraakte stadswijk Benedenstad, die de oorlog had overleefd, werd echter grotendeels gesloopt.

Van 20 oktober 1945 tot 23 juli 1946 was hij lid van de Eerste Kamer. Hij is onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zijn zoon C.L.A.M. (Charles) Hustinx was politicus van de KVP en later het CDA en is ook burgemeester geweest.

Externe link en referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
P.I.J.M. van der Velden
Burgemeester van Nijmegen
1944-1967
Opvolger:
T.M.J. de Graaf


Zie de categorie Charles Hustinx (1902) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.