Charles Louis Vanhoutte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Charles Louis Vanhoutte (Zwevegem, 14 april 1809[1]Waregem, 7 februari 1865[2]) was een Belgisch orgelbouwer, aanvankelijk gevestigd in Vichte, later in Waregem.

Zijn orgelbouwstijl[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn oeuvre (als eerste opus een instrument te Schuiferskapelle, 1830; als laatste het orgel te Gijzelbrechtegem, 1865) is geconcentreerd in het Kortrijkse en een aangrenzend deel in Oost-Vlaanderen. Zijn bouwwijzen leunen aan bij de concepten van de vroeg 19de-eeuwse Van Peteghems. Zijn instrumenten, technisch en artistiek op hoog peil, steken sterk af tegen die van de eigentijdse romantische orgelbouwers, waardoor het West-Vlaams 'classicisme' of particularisme nog wordt benadrukt.

Deze 'classicistische stijl' treffen we ook aan bij orgelbouwers Petrus Joannes Vereecken en Pieter Loncke, de meest belangwekkende schakelfiguren. De stijl van deze orgelbouwers mondt uit in deze van Louis Hooghuys, wiens volwaardige romantische orgel nog getuigt van een erfenis uit de Barok.

Werklijst orgels[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ghislain POTVLIEGHE, Orgelbouwer Charles Louis Van Houtte 1809-1865, in: De Praestant, jg. 15, nr. 2, april 1966, p. 29-31
  • Ghislain POTVLIEGHE, Houtte, Charles-Louis van, in: Winkler Prins Encyclopedie van Vlaanderen, Deel 3, Elsevier Sequoia, Brussel, 1973, p.344
  • Van Houtte, Charles-Louis, https://inventaris.onroerenderfgoed.be/personen/8155