Charles Mackerras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Charles Mackerras
Sir Charles Mackerras.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Alan Charles Maclaurin Mackerras
Geboren 17 november 1925
Overleden 14 juli 2010
Land Vlag van Australië Australië
Werk
Genre(s) klassieke muziek
Instrument(en) dirigent
hobo
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Alan Charles Maclaurin Mackerras (Schenectady, 17 november 1925 - Londen, 14 juli 2010[1]) was een Australisch dirigent, vooral van het barokke en het klassieke repertoire (Henry Purcell, Georg Friedrich Händel, Christoph Willibald Gluck, Wolfgang Amadeus Mozart), alsook van het Boheems-Tsjechische (vooral Leoš Janáček) repertoire en het werk van Gilbert en Sullivan.

Mackerras werd in het New Yorkse Schenectady geboren uit Australische ouders. Hij studeerde en speelde hobo in Sydney, voordat hij ging dirigeren. Doorslaggevend waren zijn studiejaren bij Václav Talich in Praag in de Boheemse traditie. Van 1948 tot 1977 dirigeerde hij regelmatig in het Londense Sadler's Wells Theatre, van 1961 tot 1963 aan de Staatsopera van Berlijn, van 1965 tot 1970 aan de Hamburgische Staatsoper en sinds 1964 ook in Covent Garden. Zijn debuut aan de Metropolitan Opera dateert van 1972, Parijs kwam een jaar later. Mackerras werd een der meest gevraagde en geëerde dirigenten ter wereld. Na het overlijden van Rafael Kubelík werd hij beschouwd als de meest authentieke "Tsjechische" dirigent van de oude school. Hij dirigeerde het Sydney Symphony bij de opening van de concertzaal van het Sydney Opera House in 1973 en was in 1980 de eerste niet-Brit om het BBC Symphony Orchestra te dirigeren op de Last Night of the Proms.

Een van de opmerkelijkste plaatopnames van Mackerras was de opname van de Messiah (1969, met onder meer Robert Tear, Janet Baker en Elizabeth Harwood) in de authentieke uitvoering. Zijn opnames van de opera's van Janáček staan nog steeds hoog aangeschreven.

In 1974 werd hij onderscheiden met de benoeming tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk en in 1977 werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Australië.

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Symphony mourns death of conductor Charles Mackerras. The Australian, 15 juli 2010