Charles Pire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Charles Pire in september 2008

Charles Pire (Mont-sur-Marchienne, 19 december 1941 - Charleroi, 10 januari 2012) was een Belgisch lid van het Waals Parlement.

Levensloop[bewerken]

Pire werd beroepshalve verzekeringsmakelaar en behoorde sinds het einde van de jaren '50 tot de partij PSC, maar vervulde geen politieke mandaten. Van 1978 tot 1991 en van 1999 tot 2001 was hij wel voorzitter van de partijafdeling van het arrondissement Hoei-Borgworm. Na de omvorming van PSC tot cdH keerde hij de partij de rug toe en trad toe tot het extreemrechtse FN. Voor deze partij was hij van 2004 tot 2009 lid van het Waals Parlement en van het Parlement van de Franse Gemeenschap voor het arrondissement Luik. In december 2008 verliet hij samen met collega-parlementslid Charles Petitjean het partijbureau van het FN omdat ze vonden dat neonazisme te veel de koers van de partij bepaalde. Ze bleven wel lid van de partij. In 2009 werd hij niet herkozen.

Omdat het FN bij de regionale verkiezingen van 2009 en bij de federale verkiezingen van 2010 alle parlementszetels verloor, reorganiseerde de erg verdeelde partij zich en werd Pire in april 2011 de nieuwe partijvoorzitter. Enkele maanden later vroeg Marine Le Pen van het Franse Front National het Belgische Front National om een nieuwe partijnaam te kiezen, omdat ze vond dat de partij zich te veel baseerde op het de Franse Front National. FN-kopstuk Patrick Cocriamont wou daar echter niets van weten en Marine Le Pen stapte naar de rechtbank om een partijnaamwijziging op te eisen. Begin 2012 was de rechtbank daarmee eens en het Belgische FN werd opgedoekt. Enkele weken voordien overleed Pire echter plots. Patrick Cocriamont vormde vervolgens samen met Marco Santi het Démocratie Nationale.

Externe link[bewerken]