Charles Van de Walle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Charles Van de Walle
Volledige naam Charles Louis Maria Van de Walle
Geboren Lokeren, 14 juni 1878
Overleden 5 mei 1946
Kieskring Sint-Niklaas
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Landbouwer
Functies
1921 Volksvertegenwoordiger
? - ? Gemeenteraadslid Lokeren
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Charles Louis Maria Van de Walle (Lokeren, 14 juni 1878 - 5 mei 1946) was een Belgisch volksvertegenwoordiger.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

De landbouwer Van de Walle stond in april 1921 nog op de katholieke kieslijst voor de gemeenteraad in Lokeren en trad in de loop van de legislatuur als opvolger tot de gemeenteraad toe. Om een of andere reden trok hij voor de wetegevende verkiezingen van 20 november 1921 in november een lijst van landbouwers van het Land van Waas voor het arrondissement Sint-Niklaas. Die lijst haalde slechts 520 stemmen (1,2%) maar de zetelverdeling zorgde in dit arrondissement voor een verrassing.

Door de apparentering ging de laatste Oost-Vlaamse zetel onverwacht naar Van de Walle, omdat zijn lijst gekoppeld was aan die van de daensisten in Aalst, en werd hij verkozen tot volksvertegenwoordiger. De 7.958 stemmen van de daensisten waren onvoldoende om een zetel te halen, maar met de 520 stemmen van zijn lijst erbij, had die lijstengroep net voldoende om de laatste Oost-Vlaamse zetel te veroveren.

De toekenning van de zetel aan Van de Walle werd daarna echter door de Kamer tenietgedaan. Dit gebeurde met 97 stemmen (socialisten + liberalen) tegen 79 (katholieken). Het politiek geïnspireerde motief klonk dat de apparenteringsmogelijkheid niet aan de ondertekenaars van zijn kandidatenlijst was voorgelegd. De zetel werd ten slotte toegekend aan de Wase socialist Alphonse De Vos.[1] In werkelijkheid heeft Van de Walle dus nooit gezeteld.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Paul VAN MOLLE, Het Belgisch Parlement, 1894-1972, Antwerpen, 1972.
  • Vicky T'JAMPENS, Het politiek leven te Lokeren tijdens het interbellum (1918-1940), licentiaatsthesis (onuitgegeven), Universiteit Gent, 2002.