Charles Willson Peale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Charles Willson Peale
Charles Willson Peale
Persoonsgegevens
Geboren Chestertown, Maryland, 15 april 1741
Overleden Philadelphia, Pennsylvania, 22 februari 1827
Geboorteland Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Neoclassicisme
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Charles Willson Peale (Chestertown, Maryland, 15 april 1741Philadelphia, Pennsylvania, 22 februari 1827) was een Amerikaanse kunstschilder. Hij was daarnaast onder meer ambachtsman en natuurhistorisch onderzoeker. Hij is vooral bekend door zijn portretten van kopstukken uit de Amerikaanse Revolutie. Hij is de oudere broer van kunstschilder James Peale en vader van de kunstenaars Rembrandt, Raphaelle, Rubens en Titian Peale.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Charles Peale was de oudste zoon van vader Charles Peale (1709-1750) en moeder Margaret Triggs (1709-1791). Charles begon zijn carrière achtereenvolgens als zadelmaker, horlogemaker en metaalbewerker. Vervolgens legde hij zich toe op kunstschilderen. Hij ging in de leer bij de schilders John Hesselius en John Singleton Copley. Omdat hij talent had bekostigden John Beale Bordley en andere vrienden een reis naar Londen waar hij les nam van Benjamin West. Nadat Peale in 1769 terug was in Amerika leerde hij zijn jongere broer James de schilderkunst. Ook hij werd een bekend artiest net als zijn zoon Titian Peale.

Peale werd vooral bekend door het portretteren van personen die een belangrijke rol speelden in de Amerikaanse Revolutie zoals James Varnum, Benjamin Franklin, John Hancock, Thomas Jefferson, Alexander Hamilton en George Washington.

Carrière in wetenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Charles Willson Peale was zeer geïnteresseerd in natuurlijke historie en organiseerde de eerste Amerikaanse wetenschappelijke expeditie in 1801. Het leidde tot de oprichting van een museum, Peale's American Museum, dat echter na zijn dood weer gesloten werd.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]